Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarussische Nobelprijswinnaar veroordeeld tot tien jaar cel

Belarussische Nobelprijswinnaar veroordeeld tot tien jaar cel

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski (60) is in zijn thuisland veroordeeld tot tien jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij is schuldig bevonden aan geldsmokkel en financiering van "activiteiten die de openbare orde ernstig verstoren".

Ook twee bondgenoten van Bialiatski zijn veroordeeld. Zij moeten zeven en negen jaar de gevangenis in. Het drietal ontkende tijdens een hoorzitting vorig jaar schuldig te zijn. Volgens Viasna werden de mannen ervan beschuldigd geld naar Belarus te smokkelen voor de financiering van de oppositie.

Bialiatski's organisatie verleende juridische en financiële steun aan Belarussen die na de presidentsverkiezingen van 2020 deelnamen aan de massaprotesten tegen de regering in Minsk. President Aleksandr Loekasjenko had de verkiezingswinst opgeëist, maar volgens de oppositie en de internationale gemeenschap was er sprake van fraude. De betogingen werden met harde hand de kop ingedrukt.

1500 politieke gevangenen

De naar Litouwen gevluchte oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die in 2020 de verkiezingswinst claimde, spreekt van een "nepproces" tegen het drietal. "We moeten er alles aan doen om dit beschamende onrecht te bestrijden en hen te bevrijden", schrijft ze op sociale media. Tegen Tichanovskaja is in Belarus veertien jaar geëist vanwege onder meer hoogverraad en het oprichten en leiden van een extremistische organisatie.

Loekasjenko kwam bijna dertig jaar geleden in Belarus aan de macht. Hij wordt ook wel de laatste dictator van Europa genoemd. Volgens mensenrechtenorganisaties telt Belarus ongeveer 1500 politieke gevangenen. Veel van de mensen zijn aangehouden sinds de presidentsverkiezingen van 2020.

Bialiatski won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede, samen met de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties. Hij werd door de jury geroemd als een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

49 minuten geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

1 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

1 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

2 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

2 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

2 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

4 uur geleden