Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

MINSK (ANP/AFP) - Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski riskeert in zijn thuisland Belarus tot twaalf jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij wordt ervan beschuldigd geld naar Belarus te hebben gesmokkeld voor de financiering van de oppositie.

Naast de 60-jarige Bialiatski staan ook twee andere mensenrechtenactivisten terecht. Ze werden eerder beschuldigd van belastingontduiking. Viasna bericht dat de mannen volgens de aanklacht zeker 201.000 euro en 54.000 dollar hebben gesmokkeld. Dat geld is gebruikt om onder meer boetes van activisten te betalen, aldus de prominente organisatie. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Bialiatski zit al sinds juni 2021 vast zonder proces. Hij werd opgepakt na grote protesten tegen het regime in Minsk. Deze betogingen ontstonden nadat president Aleksandr Loekasjenko in 2020 de verkiezingswinst had opgeëist, terwijl de internationale gemeenschap van fraude sprak. Loekasjenko regeert sinds 1994 met ijzeren hand over Belarus.

Bialiatski kreeg in oktober samen met twee mensenrechtenorganisaties uit Rusland en Oekraïne de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Hij werd door de jury geroemd als een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. "Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van de democratie en de vreedzame ontwikkeling in zijn thuisland", aldus het Nobelcomité.

Het Noorse Nobelcomité riep bij de bekendmaking van de winnaars op tot de vrijlating van Bialiatski en sprak de hoop uit dat de activist in december als vrij man de Nobelprijs zelf in ontvangst kan nemen. Vorige week werd bekend dat Bialiatski tijdens de ceremonie in Oslo zal worden vertegenwoordigd door zijn vrouw.

Meer uit Buitenland

Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

1 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

1 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

4 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

6 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

7 uur geleden