Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

MINSK (ANP/AFP) - Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski riskeert in zijn thuisland Belarus tot twaalf jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij wordt ervan beschuldigd geld naar Belarus te hebben gesmokkeld voor de financiering van de oppositie.

Naast de 60-jarige Bialiatski staan ook twee andere mensenrechtenactivisten terecht. Ze werden eerder beschuldigd van belastingontduiking. Viasna bericht dat de mannen volgens de aanklacht zeker 201.000 euro en 54.000 dollar hebben gesmokkeld. Dat geld is gebruikt om onder meer boetes van activisten te betalen, aldus de prominente organisatie. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Bialiatski zit al sinds juni 2021 vast zonder proces. Hij werd opgepakt na grote protesten tegen het regime in Minsk. Deze betogingen ontstonden nadat president Aleksandr Loekasjenko in 2020 de verkiezingswinst had opgeëist, terwijl de internationale gemeenschap van fraude sprak. Loekasjenko regeert sinds 1994 met ijzeren hand over Belarus.

Bialiatski kreeg in oktober samen met twee mensenrechtenorganisaties uit Rusland en Oekraïne de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Hij werd door de jury geroemd als een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. "Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van de democratie en de vreedzame ontwikkeling in zijn thuisland", aldus het Nobelcomité.

Het Noorse Nobelcomité riep bij de bekendmaking van de winnaars op tot de vrijlating van Bialiatski en sprak de hoop uit dat de activist in december als vrij man de Nobelprijs zelf in ontvangst kan nemen. Vorige week werd bekend dat Bialiatski tijdens de ceremonie in Oslo zal worden vertegenwoordigd door zijn vrouw.

Meer uit Buitenland

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

2 uur geleden
Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

3 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

5 uur geleden
Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

ABUJA (ANP) - Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land. Daaraan vooraf gingen hevige vuurgevechten in enkele nederzettingen waar leden van de gewelddadige islamitische groepering zich schuilhielden. In totaal kwamen 32 terroristen om het leven.

6 uur geleden
Noord-Korea ontkent wapenleveringen aan Rusland

PYONGYANG (ANP/AFP) - Noord-Korea ontkent dat het wapens heeft geleverd aan Rusland. Daarmee reageert Pyongyang op Amerikaanse beschuldigingen dat de staat raketten heeft geleverd aan het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group.

12 uur geleden
Sunak ontslaat voorzitter van Conservatieve Partij

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de voorzitter van zijn Conservatieve Partij ontslagen. Uit onafhankelijk onderzoek naar de belastingzaken van voorzitter Nadhim Zahawi is gebleken dat hij de ministeriële code heeft overtreden, aldus de partijleider in een brief.

12 uur geleden
China beëindigt vergeldingsmaatregel: weer visa voor Japanners

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat weer visa verstrekken aan Japanners. De afgifte werd ruim twee weken geleden stopgezet vanwege de Japanse coronamaatregelen voor reizigers uit China, waar in de afgelopen paar maanden veel mensen besmet zijn geraakt.

13 uur geleden