Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarus ontkent Ryanair-vliegtuig tot landen te hebben gedwongen

Belarus ontkent Ryanair-vliegtuig tot landen te hebben gedwongen

MINSK (ANP/RTR) - Belarus ontkent dat het vorig jaar mei een Ryanair-vliegtuig dwong om te landen op de luchthaven van Minsk. Donderdagavond werden vier hooggeplaatste Belarussische ambtenaren aangeklaagd in de Verenigde Staten voor luchtpiraterij.

President Aleksandr Loekasjenko reageerde vrijdag bij staatspersbureau Belta op de aanklacht door te zeggen dat de vlucht niet was onderschept door de Belarussen. Aan boord van het toestel dat vanuit Griekenland onderweg was naar Litouwen zat het Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die na een gedwongen landing in de Wit-Russische hoofdstad gearresteerd werd.

De vier aangeklaagde Belarussen blijven voorlopig op vrije voeten. Zij worden ervan verdacht een bommelding in scène te hebben gezet om zo de vlucht van Protasevitsj naar Minsk te kunnen leiden.

Amerikanen

Er zaten vier Amerikanen aan boord van het vliegtuig en de aanklagers stellen dat de "Amerikaanse wet roekeloos overtreden werd". "De volgende piloot die bericht krijgt over een bommelding zou de authenticiteit daarvan in twijfel kunnen trekken", aldus een FBI-woordvoerder.

Toch betekent de Amerikaanse aanklacht, die door onder meer de FBI gesteund wordt, in de praktijk weinig. In de VS zouden de personen een levenslange gevangenisstraf riskeren, maar in Belarus blijven zij op vrije voeten. President Aleksandr Loekasjenko is niet aangeklaagd.

Europa, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten legden het regime van Loekasjenko vorig jaar sancties op naar aanleiding van het incident.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

1 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

3 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

3 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

5 uur geleden