Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarus krijgt ‘moderne’ wapens van Rusland

Belarus krijgt ‘moderne’ wapens van Rusland

MOSKOU/MINSK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland gaat in de nabije toekomst "modern" militair materieel leveren aan Belarus. Een woordvoerder van de Belarussische president Alexandr Loekasjenko meldde dat nadat het staatshoofd in Moskou vijf uur lang had gesproken met president Vladimir Poetin. Details werden niet gegeven.

De twee bondgenoten kwamen volgens het Belarussische persbureau ook overeen elkaar te blijven ondersteunen in het licht van de westerse sancties die beide landen opgelegd hebben gekregen.

Eerder op de dag beschuldigde Oekraïne Rusland ervan Belarus bij de oorlog tegen Oekraïne te willen betrekken door in Belarus onder valse vlag dorpen aan te vallen. Russische gevechtsvliegtuigen die uit het Oekraïense luchtruim kwamen zouden vrijdag dorpen in Belarus hebben aangevallen. Die "provocatie" zou volgens Kiev als doel hebben Belarus in de oorlog in het buurland te betrekken.

Rusland heeft duizenden militairen via Belarus Oekraïne ingestuurd, maar er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Belarussische militairen daar actief zijn.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

3 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

3 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

4 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

4 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

6 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

7 uur geleden