Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarus: daders Moskou probeerden hier grens over te steken

Belarus: daders Moskou probeerden hier grens over te steken

MINSK (ANP/AFP/RTR) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zegt dat de extremisten die een aanslag pleegden in Moskou naderhand eerst naar zijn land probeerden te vluchten. Dat zou zijn mislukt door de strenge controles aan de grens.

De autocratische leider Loekasjenko zei volgens staatsmedia dat veiligheidsdiensten uit zijn land en Rusland hun inspanningen afstemden na het bloedbad bij de concertzaal. Belarus zou snel controleposten hebben opgezet in het grensgebied.

De daders beseften daardoor dat ze de grens niet konden oversteken, aldus Loekasjenko volgens staatspersbureau BelTA. "Daarom vertrokken ze weer en gingen naar de grens tussen Rusland en Oekraïne."

Oekraïne

De vier verdachten konden volgens Rusland worden aangehouden in Brjansk, in het uiterste westen van het land. "Poetin en ik hebben een dag niet geslapen", aldus Loekasjenko, die wordt gezien als bondgenoot van de Russische president. "Er was constant interactie."

Loekasjenko lijkt met zijn verklaring de lezing tegen te spreken van de Russische autoriteiten. Die verklaarden dat de extremisten na de aanslag in de Crocus City Hall naar Oekraïne probeerden te vluchten.

Moslimextremisten

Rusland heeft de door Islamitische Staat opgeëiste aanslag ook gelinkt aan dat buurland. Zo beweerde president Poetin dat was geregeld dat de aanslagplegers de grens met Oekraïne konden oversteken.

Poetin erkende dat moslimextremisten achter de aanslag zitten, maar voegde toe dat hij duidelijkheid wil over wie opdracht gaf. Oekraïne heeft benadrukt niets te maken te hebben met de moordpartij met ongeveer 140 doden.

Meer uit Buitenland

VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

20 minuten geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

53 minuten geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

1 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

1 uur geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

1 uur geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

2 uur geleden
Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

2 uur geleden