Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarus arresteert 'terrorist met Oekraïense banden' na sabotage

Belarus arresteert 'terrorist met Oekraïense banden' na sabotage

MINSK (ANP/RTR) - In Belarus zijn meer dan twintig mensen opgepakt vanwege een poging tot sabotage op een vliegveld. Minsk zegt een "terrorist" te hebben gearresteerd en zijn medeplichtigen, die banden zouden hebben met de Oekraïense en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Vorige week zei een groep Belarussische activisten dat ze met drones een Russisch surveillancevliegtuig hadden opgeblazen. Een Belarussische onderminister was er al snel bij om te zeggen dat het nepnieuws was, maar later zei president Aleksandr Loekasjenko dat de aanval wel degelijk had plaatsgevonden, maar dat die grotendeels mislukt was. Er zou slechts zeer lichte schade aan het vliegtuig zijn.

Nu stelt Loekasjenko dat Oekraïne en de Verenigde Staten achter de schermen de actie hebben voorbereid. De terrorist, met zowel de Oekraïense als de Russische nationaliteit, zou daar zijn getraind. Volgens de Belarussische president is het vooral de bedoeling van Washington om zijn land de oorlog in te trekken. Loekasjenko zegt dat niet te laten gebeuren.

Belarus geldt als Moskou's trouwste bondgenoot en stond toe dat een deel van de invasie in februari vorig jaar vanaf Belarussisch grondgebied plaatsvond. Sindsdien wordt gespeculeerd over een directe Belarussische deelname aan de oorlog. Loekasjenko heeft vaker gezegd dat dat alleen zou kunnen gebeuren als zijn land direct wordt aangevallen.

Meer uit Buitenland

Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

1 uur geleden
Hamas belooft samenwerking met onderzoeksmissies Gaza

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas is blij met het pleidooi van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om onderzoekscommissies toe te laten tot de Gazastrook. Hamas belooft samen te werken met die commissies.

1 uur geleden
Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12. Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

1 uur geleden
EU scherpt regels aan voor grensbewaking binnen Schengengebied

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn akkoord met een aanscherping van de regels voor de grensbewaking aan de binnen- en buitengrenzen van het Schengengebied. Binnen het Schengengebied, waar het grootste deel van Europa bij hoort, zijn geen grenscontroles meer.

2 uur geleden
Universiteit Gent maakt eind aan pro-Palestijnse bezetting

GENT (ANP/BELGA) - De universiteit van het Belgische Gent maakt een eind aan de bezetting van universiteitsgebouwen door pro-Palestijnse actievoerders. De bezetting verliep lang vreedzaam en ordelijk en werd daarom gedoogd. Maar vrijdag raakten activisten volgens de universiteit slaags met universiteitspersoneel.

2 uur geleden
Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

4 uur geleden