Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belarus arresteert 'terrorist met Oekraïense banden' na sabotage

Belarus arresteert 'terrorist met Oekraïense banden' na sabotage

MINSK (ANP/RTR) - In Belarus zijn meer dan twintig mensen opgepakt vanwege een poging tot sabotage op een vliegveld. Minsk zegt een "terrorist" te hebben gearresteerd en zijn medeplichtigen, die banden zouden hebben met de Oekraïense en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Vorige week zei een groep Belarussische activisten dat ze met drones een Russisch surveillancevliegtuig hadden opgeblazen. Een Belarussische onderminister was er al snel bij om te zeggen dat het nepnieuws was, maar later zei president Aleksandr Loekasjenko dat de aanval wel degelijk had plaatsgevonden, maar dat die grotendeels mislukt was. Er zou slechts zeer lichte schade aan het vliegtuig zijn.

Nu stelt Loekasjenko dat Oekraïne en de Verenigde Staten achter de schermen de actie hebben voorbereid. De terrorist, met zowel de Oekraïense als de Russische nationaliteit, zou daar zijn getraind. Volgens de Belarussische president is het vooral de bedoeling van Washington om zijn land de oorlog in te trekken. Loekasjenko zegt dat niet te laten gebeuren.

Belarus geldt als Moskou's trouwste bondgenoot en stond toe dat een deel van de invasie in februari vorig jaar vanaf Belarussisch grondgebied plaatsvond. Sindsdien wordt gespeculeerd over een directe Belarussische deelname aan de oorlog. Loekasjenko heeft vaker gezegd dat dat alleen zou kunnen gebeuren als zijn land direct wordt aangevallen.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

2 minuten geleden
Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

2 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

3 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

4 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

4 uur geleden
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

6 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

7 uur geleden