Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijkste toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or uitgereikt

Belangrijkste toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or uitgereikt

AMSTERDAM (ANP) - De winnaars van de toneelprijzen Theo d'Or, Louis d'Or, Colombina en Arlecchino worden zondag bekendgemaakt. De uitreiking van de toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Actrice Hadewych Minis is voor haar rol in Girls & Boys genomineerd voor de Theo d'Or, de prijs voor de indrukwekkendste vrouwelijke hoofdrol. Ze neemt het op tegen Charlie Chan Dagelet (Mamma Medea), Sien Eggers (Sartre & De Beauvoir) en Janni Goslinga (De dokter).

Voor de Louis d'Or, de prijs voor indrukwekkendste mannelijke hoofdrol, zijn de acteurs Jacob Derwig (Verdriet is het ding met veren), Jan-Paul Buijs (BAAAAAA) en Bram Suijker (Trojan Wars) genomineerd.

Kanshebbers voor de Colombina voor de indrukwekkendste vrouwelijke bijrol zijn Wendell Jaspers (Een Meeuw), Denise Aznam (Lichter dan ik), Helen Kamperveen (What is love) en Ilke Paddenburg (De dokter). De acteurs Majd Mardo (Age of Rage), Mark Kraan (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht) en Dries Vanhegen (Een meeuw) maken kans op de Arlecchino, de prijs voor de indrukwekkendste mannelijke bijrol.

De Theo d'Or ging vorig jaar naar Naomi Velissariou (Permanent Destruction: Pain Against Fear) en de Louis d'Or naar Emmanuel Ohene Boafo (Sea Wall).

De VSCD denkt erover de genderindeling van de toneelprijzen aan te passen. Daartoe heeft het adviesbureau Blueyard onderzoek laten doen. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

1 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

3 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

3 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

4 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

4 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

5 uur geleden