Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over gebruik Ennetcom-data

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over gebruik Ennetcom-data

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad komt dinsdag voor het eerst met een oordeel over de rechtmatigheid van het gebruik van bewijs van zogenoemde Ennetcom-data uit versleutelde telefoons. De uitspraak is voor zowel het Openbaar Ministerie als advocaten erg belangrijk.

De uitspraak van de Hoge Raad gaat over de zaak van de moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Hij werd op klaarlichte dag in de auto doodgeschoten, terwijl zijn dochtertje naast hem zat. De twee uitvoerders van de moord zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel, een van hen ging in cassatie.

De servers van Ennetcom, de Nederlandse dienstverlener voor deze communicatie, stonden in Canada en zijn na een rechtshulpverzoek in beslag genomen. Het ontsleutelen van deze berichten leverde een schat aan informatie op aan communicatie van mensen die zich onbespied waanden op de PGP-toestellen (Pretty Good Privacy), populair onder criminelen. Het rechtshulpverzoek was gedaan in een andere strafzaak, maar de ontsleutelde data bleek ook over de moordzaak van Erraghib te gaan. Meerdere advocaten hebben de rechtmatigheid van dit bewijs onder meer om die reden betwist. Het hof veroordeelde mede op basis van deze Ennetcom-data de verdachten in de zaak van Erraghib.

"In cassatie staat de rechtmatigheid van het verkrijgen en voor het bewijs gebruiken van de Ennetcom-data centraal", aldus de Hoge Raad. De advocaat-generaal gaf in maart het advies de cassatie te verwerpen en de veroordeling in stand te laten. "De verkrijging van de data door de Canadese overheid en de overdracht aan Nederland waren in zijn visie rechtmatig en het hof heeft deze data in dit geval ook mogen gebruiken voor het bewijs." Het staat de Hoge Raad vrij dit advies over te nemen.

De moord op Erraghib speelt overigens ook een rol in het Marengoproces, waarin dinsdag de strafeisen bekend worden. Het OM ziet Ridouan Taghi als opdrachtgever voor deze moord. Hij was geen verdachte in de strafzaak van de uitvoerders, waarover de cassatie-uitspraak gaat.

Meer uit Binnenland

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

GRONINGEN (ANP) - Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

49 minuten geleden
Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

56 minuten geleden
Tweede grote crisisnoodopvang bij Nijmegen, 800 plaatsen

HEUMEN (ANP) - De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

3 uur geleden
In hoger beroep strafeisen tot negen jaar voor Endstra-moord

AMSTERDAM (ANP) - Voor hun vermeende aandeel in de moord op vastgoedbaas Willem Endstra en het ernstig verwonden van een van zijn zakenrelaties bijna negentien jaar geleden zijn vrijdag tegen drie verdachten in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar geëist. Voor het gerechtshof in Amsterdam spraken de aanklagers van een "professioneel voorbereide en koelbloedig uitgevoerde aanslag".

3 uur geleden
Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

4 uur geleden
Verdachte fataal ongeval A59 blijft vast, reed volgens OM te hard

BREDA (ANP) - De 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris, waar hij werd voorgeleid op verdenking van doodslag, vrijdag besloten. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud.

4 uur geleden
Rinus Otte nieuwe voorzitter van College van procureurs-generaal

DEN HAAG (ANP) - Rinus Otte wordt per 1 juni de nieuwe voorzitter van het College van procureurs-generaal, meldt het Openbaar Ministerie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius om Otte voor te dragen als voorzitter. Het college vormt het bestuur van het OM.

4 uur geleden