Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over gebruik Ennetcom-data

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over gebruik Ennetcom-data

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad komt dinsdag voor het eerst met een oordeel over de rechtmatigheid van het gebruik van bewijs van zogenoemde Ennetcom-data uit versleutelde telefoons. De uitspraak is voor zowel het Openbaar Ministerie als advocaten erg belangrijk.

De uitspraak van de Hoge Raad gaat over de zaak van de moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Hij werd op klaarlichte dag in de auto doodgeschoten, terwijl zijn dochtertje naast hem zat. De twee uitvoerders van de moord zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel, een van hen ging in cassatie.

De servers van Ennetcom, de Nederlandse dienstverlener voor deze communicatie, stonden in Canada en zijn na een rechtshulpverzoek in beslag genomen. Het ontsleutelen van deze berichten leverde een schat aan informatie op aan communicatie van mensen die zich onbespied waanden op de PGP-toestellen (Pretty Good Privacy), populair onder criminelen. Het rechtshulpverzoek was gedaan in een andere strafzaak, maar de ontsleutelde data bleek ook over de moordzaak van Erraghib te gaan. Meerdere advocaten hebben de rechtmatigheid van dit bewijs onder meer om die reden betwist. Het hof veroordeelde mede op basis van deze Ennetcom-data de verdachten in de zaak van Erraghib.

"In cassatie staat de rechtmatigheid van het verkrijgen en voor het bewijs gebruiken van de Ennetcom-data centraal", aldus de Hoge Raad. De advocaat-generaal gaf in maart het advies de cassatie te verwerpen en de veroordeling in stand te laten. "De verkrijging van de data door de Canadese overheid en de overdracht aan Nederland waren in zijn visie rechtmatig en het hof heeft deze data in dit geval ook mogen gebruiken voor het bewijs." Het staat de Hoge Raad vrij dit advies over te nemen.

De moord op Erraghib speelt overigens ook een rol in het Marengoproces, waarin dinsdag de strafeisen bekend worden. Het OM ziet Ridouan Taghi als opdrachtgever voor deze moord. Hij was geen verdachte in de strafzaak van de uitvoerders, waarover de cassatie-uitspraak gaat.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

1 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

16 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

18 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

20 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somaliƫ, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

20 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geƫist.

20 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

20 uur geleden