Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke oppositiepoliticus in Venezuela gearresteerd

Belangrijke oppositiepoliticus in Venezuela gearresteerd

CARACAS (ANP) - Oppositiepoliticus Freddy Guevara is maandag op een snelweg in de hoofdstad Caracas in Venezuela aangehouden. Volgens Venezolaanse aanklagers wordt hij aangeklaagd voor onder meer terrorisme en verraad. Guevara is een nauw bondgenoot van oppositieleider Juan Guaidó die door de Verenigde Staten en andere landen wordt gezien als de legitieme president van het Zuid-Amerikaanse land.

In een verklaring zei de hoofdaanklager dat een arrestatiebevel tegen Guevara was aangevraagd vanwege zijn vermeende "banden met extremistische groeperingen en paramilitairen die connecties hebben met de Colombiaanse regering". Guaidó zei eerder op maandag dat gewapende mannen hem dreigden te arresteren toen hij zijn appartement verliet in een poging Guevara te helpen.

De incidenten komen op het moment dat de regering van president Nicolás Maduro en de oppositie zich voorbereiden op onderhandelingen om uit de crisis te komen waarin het land zich bevindt. Die gesprekken worden volgende maand met bemiddeling door Noorwegen in Mexico gehouden.

Maduro bevestigde op de staatstelevisie de onderhandelingsplannen, maar zei dat de oppositie eerst gewelddadige tactieken moet afzweren. Zonder Guevara of Guaidó bij naam te noemen, zei hij over bewijs te beschikken dat sommige mensen staatsgrepen plannen en dat aanklagers op basis van dat bewijs in actie zijn gekomen. Ook moeten de VS en de EU volgens de president sancties tegen Venezuela opheffen voordat de onderhandelingen beginnen.

Guaidó wordt onder meer door Washington en Brussel al sinds begin 2019 erkend als legitiem staatshoofd van Venezuela, in plaats van de autoritaire leider Maduro. De Venezolaanse oppositieleider riep zich toen uit tot interim-president vanwege de vermeende fraude die tot Maduro's herverkiezing had geleid in het jaar daarvoor.

Meer uit Buitenland

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

14 minuten geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

4 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

9 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

11 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

13 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

14 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

15 uur geleden