Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangenvereniging: leerlingen in paniek door staking vervoer

Belangenvereniging: leerlingen in paniek door staking vervoer

AMSTERDAM (ANP) - Sommige kinderen zijn vrijdagochtend in paniek geraakt, toen bleek dat ze door een staking van chauffeurs geen vervoer hadden naar het speciaal onderwijs. En sommige ouders hebben voor de zekerheid maar een verlofdag opgenomen om hun kinderen thuis te houden. Dat zegt Elijah Delsink, voorzitter van de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).

Chauffeurs in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland legden vrijdag het werk neer. Ze willen niet alleen een hoger loon, maar ook betere arbeidsvoorwaarden, zoals betere regelingen bij ziekte en voor pauzes. Volgende week komen mogelijk stakingen in andere delen van het land.

Volgens Delsink staken niet alle chauffeurs. "Sommigen kozen ervoor om alsnog te rijden, omdat ze niet wilden dat de dag van de leerlingen in de soep zou lopen. Er zijn zelfs mensen die dubbele ritten deden, dat zijn helden. Maar sommige stakers lieten een paar kwartier van tevoren weten dat de bus niet zou gaan. We hebben het over leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD, het syndroom van Down of neurodivergente stoornissen. Zij werken volgens een schema, fysiek of in hun hoofd. Als iets ze van hun koers af gooit, is de hele dag van de rails af."

Onzekerheid blijft

Voor de leerlingen die vanochtend wel op hun school aankwamen, is de onzekerheid nog niet voorbij, benadrukt LBVSO. Ze gaan vaak met een andere chauffeur naar huis, en die staakt misschien wel.

Delsink benadrukt dat hij achter de stakende chauffeurs staat. "De salarissen en de werkomstandigheden zijn om te lachen, we snappen waarom de chauffeurs dit doen. We zijn boos op bedrijven die weigeren om de chauffeurs meer te betalen en een betere cao te geven, en die weigeren nog een keer om tafel te gaan. En we zijn ook boos op gemeenten die steeds te goedkoop aanbesteden. Het ligt aan hen beide. Het is niet òf chocopasta òf marshmallowpasta, het is duo penotti."

Stakingen komende week

Leerlingen en ouders in de rest van het land krijgen volgende week misschien te maken met stakingen. De LBVSO weet nog niet wanneer en waar dat precies gebeurt. "De leerlingen die nu de dupe zijn, weten als enigen dat ze volgende week wel naar school kunnen gaan. Zij zijn al aan de beurt gekomen. De rest zit nu te wachten op een tikkende tijdbom waarvan ze de timer niet kunnen zien."

Meer uit Binnenland

PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land

DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.

1 minuut geleden
Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

26 minuten geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

27 minuten geleden
Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

38 minuten geleden
Van der Burg doet met klem beroep op gemeenten voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het "duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan", laat hij weten na een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de situatie in het asielzoekers- en aanmeldcentrum daar. De bewindsman doet "met klem" een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

47 minuten geleden
Minderjarige verdachte aanval op Baudet onder voorwaarden vrij

GRONINGEN (ANP) - De minderjarige verdachte uit Groningen die nog vastzat voor de aanval op Thierry Baudet in een café in die stad is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld door de rechtbank. Hij blijft wel verdachte van "een ernstige mishandeling", aldus het Openbaar Ministerie.

48 minuten geleden
Kustwacht onderschept zeilschip om mogelijke mensensmokkel

IJMUIDEN (ANP) - De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

1 uur geleden