Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangenclubs willen meer duidelijkheid over 'warmtepomp-plicht'

Belangenclubs willen meer duidelijkheid over 'warmtepomp-plicht'

DEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om een hybride warmtepomp of andere 'groene' optie vanaf 2026 verplicht te stellen zijn ambitieus, maar er zijn nog wel vragen over de kosten en uitvoerbaarheid, bijvoorbeeld met het oog op de personeels- en materiaaltekorten in de installatiebranche. Dat laten Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond weten.

Het kabinet gaat het vanaf 2026 verplichten om minstens een hybride warmtepomp te installeren als de cv-installatie in huis aan vervanging toe is. Dat moet ervoor zorgen dat de Nederlandse woningen sneller verduurzamen.

Een dergelijke pomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Voor huizen die niet geschikt zijn is bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet mogelijk. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf.

Duurder

VEH zegt de plannen van De Jonge ambitieus te vinden, maar geeft ook aan dat een hybride of volledig elektrische pomp een stuk duurder is dan een reguliere cv-ketel. "Dan heb je het over duizenden euro's", zegt een woordvoerder. "En daar komen vaak nog kosten bij als je je huis eerst geschikt moet maken, bijvoorbeeld met isolatie maar ook door het vervangen van de verwarmingsinstallatie."

De Consumentenbond is vooral benieuwd hoe de minister "het probleem van voorfinanciering" wil aanpakken. Nu is het volgens de bond zo dat gebruikers zelf het volledige bedrag voor de pomp moeten voorschieten en daarna pas subsidie krijgen.

Regeling

"Er wordt gesproken over hoe dat anders te regelen", stelt de bond. "Dat is voor ons een belangrijk punt. Niet alle consumenten lukt het immers om duizenden euro's voor te schieten." Nu kosten de goedkoopste hybride warmtepompen volgens de Consumentenbond na aftrek van subsidie zo'n 2500 à 3000 euro. Wel verwacht de organisatie dat de prijzen gaan dalen richting 2026.

Beide organisaties waarschuwen dat het tekort aan installateurs roet in het eten kan gooien. Volgens VEH geldt er nu al een wachttijd van een jaar voor een (hybride) warmtepomp en zijn voor het inregelen daarvan ervaren mensen nodig. Bovendien vindt de belangenorganisatie dat huiseigenaren op tijd advies moeten krijgen over wat er nodig is voor de aanschaf van een warmtepomp. VEH wijst er ook op dat het stroomnet in Nederland op veel plekken al aan zijn maximumcapaciteit zit.

Meer uit Binnenland

Jongeman gewond na schietpartij Rotterdam, verdachte aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.

1 uur geleden
Actie op Amsterdam Centraal voor behoud jongerendagkaart

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.

1 uur geleden
Roparun levert ruim 4,7 miljoen euro op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.

11 uur geleden
UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

1 dag geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

1 dag geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

1 dag geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden