Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belang Tsjechische miljardair in PostNL verder gegroeid

Belang Tsjechische miljardair in PostNL verder gegroeid

DEN HAAG (ANP) - Het belang van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský in PostNL is tot net onder een kritische grens gegroeid. Hij heeft nu iets minder dan 30 procent van de aandelen van de Nederlandse pakket- en postbezorger in handen. Boven die grens is hij in principe verplicht om een bod uit te brengen op heel het bedrijf. Dat de zakenman nu een groter deel van PostNL bezit, komt doordat het bedrijf zelf eigen aandelen heeft ingekocht en vervolgens ingetrokken.

Křetínský bezit nu 31,40 procent van de aandelen direct of indirect. Maar doordat zijn directe belang uitkomt op 29,9 procent hoeft hij in principe geen openbaar bod te doen op alle andere aandelen, legt een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit. De woordvoerder benadrukt dat het oordeel of iemand verplicht is een bod te doen niet bij de AFM ligt, maar bij de ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam.

Dat het directe belang net onder de 30 procent blijft steken, lijkt erop te wijzen dat de zakenman voorlopig geen interesse heeft in een overname van heel PostNL.

Strategie

Begin dit jaar breidde Křetínský zijn belang in PostNL al uit naar iets meer dan een kwart van alle aandelen. Een woordvoerder van het postbedrijf stelt dat hij als investeerder scherp naar kansen in e-commerce kijkt en vertrouwen heeft in de strategie van PostNL op de lange termijn. Hij wil niet vooruitlopen op eventuele volgende aandeleninkopen en -intrekkingen en de gevolgen daarvan.

Křetínský is onder andere bekend als eigenaar van voetbalclub Sparta Praag en investeerde vorig jaar ook in de Britse club West Ham United. In het Verenigd Koninkrijk heeft hij ook belangen in de post. Hij bezit ruim 22 procent van de aandelen van de Royal Mail Group.

Křetínský heeft ook het grootste deel in handen van het Tsjechische energieconcern EPH, dat in september aankondigde een groot deel van de Zeeuwse energiemaatschappij PZEM op te kopen. Door die deal komt onder andere de Sloecentrale bij Vlissingen in handen van EPH.

Meer uit Financieel

President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

21 minuten geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

1 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

2 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

2 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

3 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

3 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

4 uur geleden