Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bekende gezichten voeren lijst GroenLinks aan

Bekende gezichten voeren lijst GroenLinks aan

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks gaat de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar in met veel bekende gezichten. Onder de eerste tien namen op de lijst zijn acht huidige Kamerleden.

Zoals eerder al bekend werd, voeren Jesse Klaver en Corinne Ellemeet de lijst aan. In de top 10 staan twee nieuwe namen. De eerste nieuwe binnenkomer is Senna Maatoug op de vijfde plek. Zij werkt nu bij het ministerie van Financiën. Kauthar Bouchallikht, die de partij omschrijft als klimaatactivist, is de andere prominente nieuwkomer op plek 9. De top 10 wordt verder gevuld door bekende Kamerleden als Tom van der Lee (3), Laura Bromet (4), Bart Snels (6), Suzanne Kröger (7), Paul Smeulders (8) en Lisa Westerveld (10). Kamerlid Nevin Özütok staat op plaats 17.

In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, staat GroenLinks op zo'n vijftien zetels.

"Dit is een club van absolute toppers die strijden voor een duurzame en solidaire samenleving", zegt GL-leider Jesse Klaver. "Ons team van ervaren Kamerleden heeft zich de afgelopen vier jaar warm gedraaid in de oppositie. Dat sterke team vullen we aan met de grootste talenten uit onze beweging. Met deze lijst willen we GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis in de regering brengen."

Bij GroenLinks ontbreekt het, op Klaver na, aan veel Haagse veteranen. De zittende Kamerleden kwamen allemaal bij of na de verkiezingen van 2017 in het parlement. Ervaren krachten als Liesbeth van Tongeren, Linda Voortman en Rik Grashoff vertrokken de afgelopen jaren. Kamerlid Bram van Ojik, een veteraan op het gebied van Buitenlandse Zaken en een vertrouweling van Klaver, kondigde eerder al zijn vertrek aan.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden