Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beijing zet mijnbouwers onder druk om prijs steenkool

Beijing zet mijnbouwers onder druk om prijs steenkool

BEIJING (ANP) - Chinese mijnbouwbedrijven moeten met de winter in aantocht de prijzen voor steenkool verlagen om zo een energiecrisis te voorkomen. Beleidsmakers in Beijing zouden de bedrijven daarvoor onder druk zetten, zeker nu het koude weer van nu een voorbode lijkt voor een strenge winter.

Sommige kolenmijnen in de provincie Shanxi, de regio die vorig jaar de meeste kolen produceerde, hebben de prijs per ton steenkool gemaximeerd op 900 yuan, omgerekend 121 euro. Dit zouden ze hebben gedaan nadat ze daartoe door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) verplicht werden, aldus bronnen tegen persbureau Bloomberg.

De prijs nu ligt een kwart lager dan de vorige limiet die twee weken geleden in de provincie werd vastgesteld. Toch is het aanzienlijk hoger dan het plafond van 528 yuan dat de NDRC vorige maand overwoog. Dat de commissie deze limiet losliet, heet volgens de bronnen mogelijk te maken met de weerstand onder mijnwerkers.

Overstromingen

China, 's werelds grootste gebruiker van steenkool, heeft verschillende maatregelen genomen op de markt voor steenkolen, nadat de prijzen een recordhoogte bereikten. Dat gebeurde na overstromingen in Shanxi. De wateroverlast legde de productie in dit steenkoolrijke gebied nagenoeg stil, waardoor het toch al gebrekkige aanbod van de brandstof verder afnam. China belandde in een energiecrisis die leidde tot stroomstoringen en rantsoenering van de stroomvoorziening.

Beijing eiste daarop van staatsmijnbedrijven dat de steenkoolproductie werd opgevoerd. Ook heeft China de aankoop van overzeese voorraden opgevoerd en heeft het maatregelen om de elektriciteitsprijzen laag te houden, geschrapt. De ingrepen hebben gewerkt. De steenkoolprijzen kelderden de voorbije weken naarmate de binnenlandse mijnen hun productie opvoerden.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

1 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

20 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

22 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden