
Beijing zet mijnbouwers onder druk om prijs steenkool
BEIJING (ANP) - Chinese mijnbouwbedrijven moeten met de winter in aantocht de prijzen voor steenkool verlagen om zo een energiecrisis te voorkomen. Beleidsmakers in Beijing zouden de bedrijven daarvoor onder druk zetten, zeker nu het koude weer van nu een voorbode lijkt voor een strenge winter.
Sommige kolenmijnen in de provincie Shanxi, de regio die vorig jaar de meeste kolen produceerde, hebben de prijs per ton steenkool gemaximeerd op 900 yuan, omgerekend 121 euro. Dit zouden ze hebben gedaan nadat ze daartoe door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) verplicht werden, aldus bronnen tegen persbureau Bloomberg.
De prijs nu ligt een kwart lager dan de vorige limiet die twee weken geleden in de provincie werd vastgesteld. Toch is het aanzienlijk hoger dan het plafond van 528 yuan dat de NDRC vorige maand overwoog. Dat de commissie deze limiet losliet, heet volgens de bronnen mogelijk te maken met de weerstand onder mijnwerkers.
Overstromingen
China, 's werelds grootste gebruiker van steenkool, heeft verschillende maatregelen genomen op de markt voor steenkolen, nadat de prijzen een recordhoogte bereikten. Dat gebeurde na overstromingen in Shanxi. De wateroverlast legde de productie in dit steenkoolrijke gebied nagenoeg stil, waardoor het toch al gebrekkige aanbod van de brandstof verder afnam. China belandde in een energiecrisis die leidde tot stroomstoringen en rantsoenering van de stroomvoorziening.
Beijing eiste daarop van staatsmijnbedrijven dat de steenkoolproductie werd opgevoerd. Ook heeft China de aankoop van overzeese voorraden opgevoerd en heeft het maatregelen om de elektriciteitsprijzen laag te houden, geschrapt. De ingrepen hebben gewerkt. De steenkoolprijzen kelderden de voorbije weken naarmate de binnenlandse mijnen hun productie opvoerden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.
4 uur geledenBEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.
5 uur geledenZÜRICH (ANP) - De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen. Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.
7 uur geleden