Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beijing: groeidoelstelling economie is richtlijn, geen hard doel

Beijing: groeidoelstelling economie is richtlijn, geen hard doel

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De leiding van de Chinese Communistische Partij hebben lagere regeringsfunctionarissen erop gewezen dat de economische groeidoelstelling van ongeveer 5,5 procent voor dit jaar als een richtlijn moet dienen in plaats van een hard doel dat moet worden gehaald. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De communistische leiders hielden vorige week bijeenkomsten met ambtenaren op ministerieel en provinciaal niveau, waarin hen werd verteld dat de doelstelling niet zal worden gebruikt om hun prestaties te evalueren. Ook zullen er geen sancties zijn voor het niet bereiken ervan. De leiders erkenden ook dat de kans om het doel te bereiken klein is.

De vergaderingen werden gehouden in dezelfde week als een belangrijke bijeenkomst van het Politburo, het hoogste besluitorgaan van de Communistische Partij, waarop de economische situatie werd besproken. Een officiële verklaring van die bijeenkomst verwees niet expliciet naar de groeidoelstelling, maar riep alleen op tot het "best mogelijke resultaat" voor de economische groei.

Lockdowns

Van lokale autoriteiten wordt echter wel verwacht dat ze nog steeds alles in het werk stellen om de economie te stabiliseren en uitbraken van het coronavirus in te dammen, aangezien China vasthoudt aan het strikte Covid Zero-beleid.

De groeidoelstelling werd in maart aangekondigd. Dat was kort voordat grote steden als Shenzhen en Shanghai in lockdown gingen vanwege een flinke toename van het aantal coronabesmettingen. Economen waarschuwen al maanden dat de groeidoelstelling onhaalbaar is vanwege deze lockdowns en voorspellen dat de groei op 4 procent of lager zal uitkomen.

Het zou voor het eerst zijn dat Beijing zijn groeidoelstelling met zo'n grote omvang mist. De regering stelde geen doel in 2020 vanwege de eerste golf van de uitbraak van het coronavirus, en miste het doel in 1998 slechts met 0,2 procentpunt.

Meer uit Financieel

Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

7 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

10 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

10 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

12 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

13 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

14 uur geleden