Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beijing gaat nog massaler testen op corona

Beijing gaat nog massaler testen op corona

BEIJING (ANP/DPA) - Beijing heeft na enkele tientallen nieuwe coronabesmettingen besloten het massale testprogramma nog verder uit te breiden met elf extra districten. Met onmiddellijke ingang moet ongeveer 90 procent van de 21 miljoen inwoners van de Chinese hoofdstad zich deze week driemaal laten controleren op infectie met het gevreesde virus. De maatregel geldt voorlopig tot en met zaterdag.

Het dichtbevolkte stadsdeel Chaoyang, waar 3,5 miljoen mensen wonen, moest zich al onderwerpen aan drie testen per week. De eerste ronde begon maandag en leverde welgeteld 22 positieve gevallen op. Ondanks dat geringe aantal heerst de angst dat Beijing in navolging van de nog grotere havenstad Sjanghai gedeeltelijk of zelfs helemaal in lockdown zal gaan. Verscheidene buurten zijn al afgegrendeld en mensen mogen de wijk niet meer uit.

Deskundigen wijzen erop dat de hoofdstad, in tegenstelling tot Sjanghai, zeer vroeg ingrijpt en vrijwel iedereen test. Dat zou moeten helpen de uitbraak in te dammen. In Beijing zijn tot dusver een honderdtal corona-infecties ontdekt. Hoewel het vrij strikte uitgaansverbod in Sjanghai al een maand van kracht is, werden daar de laatste 24 uur 17.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Verreweg de meeste zijn asymptomatisch, maar er waren ook 33 Covid-19-doden te betreuren.

Middelpunt

Sjanghai is daarmee het middelpunt van de grootste coronagolf in China sinds de uitbraak van de pandemie begin 2020. Met grootschalig testen, quarantaine en uitgangsverboden probeert de regering in het land met 1,45 miljard inwoners een nul-Covid-strategie te volgen. Het beleid wordt op de proef gesteld door de grote besmettelijkheid van de minder ziekmakende omikronvariant. Voor versoepeling van de maatregelen voelen de autoriteiten niets.

Het is volgens de experts tevens een probleem dat miljoenen oudere Chinezen niet of onvoldoende zijn ingeënt. Bovendien bestaat twijfel over de werkzaamheid van de Chinese vaccins tegen omikron. Buitenlandse vaccins zijn niet toegelaten op de markt. Ook wordt gewaarschuwd voor overbelasting van het slecht ontwikkelde gezondheidssysteem in China.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

43 minuten geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

3 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

4 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

5 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

6 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

6 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

6 uur geleden