Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beijing gaat nog massaler testen op corona

Beijing gaat nog massaler testen op corona

BEIJING (ANP/DPA) - Beijing heeft na enkele tientallen nieuwe coronabesmettingen besloten het massale testprogramma nog verder uit te breiden met elf extra districten. Met onmiddellijke ingang moet ongeveer 90 procent van de 21 miljoen inwoners van de Chinese hoofdstad zich deze week driemaal laten controleren op infectie met het gevreesde virus. De maatregel geldt voorlopig tot en met zaterdag.

Het dichtbevolkte stadsdeel Chaoyang, waar 3,5 miljoen mensen wonen, moest zich al onderwerpen aan drie testen per week. De eerste ronde begon maandag en leverde welgeteld 22 positieve gevallen op. Ondanks dat geringe aantal heerst de angst dat Beijing in navolging van de nog grotere havenstad Sjanghai gedeeltelijk of zelfs helemaal in lockdown zal gaan. Verscheidene buurten zijn al afgegrendeld en mensen mogen de wijk niet meer uit.

Deskundigen wijzen erop dat de hoofdstad, in tegenstelling tot Sjanghai, zeer vroeg ingrijpt en vrijwel iedereen test. Dat zou moeten helpen de uitbraak in te dammen. In Beijing zijn tot dusver een honderdtal corona-infecties ontdekt. Hoewel het vrij strikte uitgaansverbod in Sjanghai al een maand van kracht is, werden daar de laatste 24 uur 17.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Verreweg de meeste zijn asymptomatisch, maar er waren ook 33 Covid-19-doden te betreuren.

Middelpunt

Sjanghai is daarmee het middelpunt van de grootste coronagolf in China sinds de uitbraak van de pandemie begin 2020. Met grootschalig testen, quarantaine en uitgangsverboden probeert de regering in het land met 1,45 miljard inwoners een nul-Covid-strategie te volgen. Het beleid wordt op de proef gesteld door de grote besmettelijkheid van de minder ziekmakende omikronvariant. Voor versoepeling van de maatregelen voelen de autoriteiten niets.

Het is volgens de experts tevens een probleem dat miljoenen oudere Chinezen niet of onvoldoende zijn ingeënt. Bovendien bestaat twijfel over de werkzaamheid van de Chinese vaccins tegen omikron. Buitenlandse vaccins zijn niet toegelaten op de markt. Ook wordt gewaarschuwd voor overbelasting van het slecht ontwikkelde gezondheidssysteem in China.

Meer uit Buitenland

Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

58 minuten geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

2 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

3 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

7 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

7 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

7 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

8 uur geleden