Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

MÜNCHEN (ANP) - Markus Söder, de premier van Beieren, geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten bij de Duitse verkiezingen in september. De partij van Söder, de CSU, is de zusterpartij van de CDU en in de nationale politiek trekken ze samen op als de 'unie'. Armin Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

Söder had zich opgeworpen als opvolger van bondskanselier Merkel (CDU) en keerde zich daarom fel tegen Laschet, de kandidaat die de CDU had uitgekozen. Söder zei dinsdag dat hij daarmee ophoudt en dat Laschet de 'Kanzlerkandidat' van de unie is. Hij heeft hem ook gefeliciteerd. Söder veroorzaakte met zijn ambitie een crisis in de CDU/CSU. Merkel heeft zich niet in de tweestrijd gemengd en feliciteerde Laschet. Hij heeft Söder dinsdag voor zijn stap bedankt en de christendemocraten tot eenheid opgeroepen. De CDU en de CSU moeten als één team de verkiezingen in, aldus Laschet.

Maandagavond was er nog een chaotische vergadering van het partijbestuur van de CDU om zich opnieuw over de kwestie uit te spreken. Söder gokte erop dat de CDU uiteindelijk met zijn kandidatuur zou instemmen, omdat hij volgens opiniepeilers en ook veel leden van de CDU veel meer kansen maakt in de stembusgang van 26 september dan Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen.

Harmonie

Söder heeft ook veel steun in de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag en vond dat de christendemocraten eindelijk eens iemand uit de Beierse CSU naar voren moesten schuiven. Hij vond ook dat niet het partijbestuur maar de leden van de CDU zich over zijn kandidatuur zouden moeten uitspreken.

Een aantal partijkopstukken van de CDU wezen er op dat zelfs in de gelederen van de partij Laschet niet bijzonder geliefd is. Maar in de eerste uren van dinsdag sprak het partijbestuur toch opnieuw zijn steun aan hem uit. Het was toen niet bekend of Söder het zou opgeven, maar hij had altijd gezegd zich bij het oordeel van de CDU neer te leggen. Söder zei dinsdag dat zijn partij nooit uit is op scheiding maar altijd op harmonie. Hij heeft daarom de handdoek in de ring gegooid.

De christendemocraten domineren de Duitse politiek al heel lang en Merkel heeft bij haar afscheid in de herfst vier ambtstermijnen als premier achter zich. Of Laschet haar opvolgt moeten de kiezers bepalen. De christendemocraten staan in de jongste peilingen voor hun doen op een erg laag percentage aanhangers onder de ondervraagden, 28,8 procent. De links-radicale Grüne (Groenen) staan bijna op 22 procent.

Meer uit Buitenland

Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

2 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

7 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

8 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

11 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

12 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

12 uur geleden
Oppositiekandidaat Faye wint verkiezingen Senegal overtuigend

DAKAR (ANP/AFP/RTR) - De oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye heeft met 54,28 procent overtuigend de Senegalese presidentsverkiezingen van vorige week zondag gewonnen, melden de autoriteiten. Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is en dat Faye president zal worden.

14 uur geleden