Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

MÜNCHEN (ANP) - Markus Söder, de premier van Beieren, geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten bij de Duitse verkiezingen in september. De partij van Söder, de CSU, is de zusterpartij van de CDU en in de nationale politiek trekken ze samen op als de 'unie'. Armin Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

Söder had zich opgeworpen als opvolger van bondskanselier Merkel (CDU) en keerde zich daarom fel tegen Laschet, de kandidaat die de CDU had uitgekozen. Söder zei dinsdag dat hij daarmee ophoudt en dat Laschet de 'Kanzlerkandidat' van de unie is. Hij heeft hem ook gefeliciteerd. Söder veroorzaakte met zijn ambitie een crisis in de CDU/CSU. Merkel heeft zich niet in de tweestrijd gemengd en feliciteerde Laschet. Hij heeft Söder dinsdag voor zijn stap bedankt en de christendemocraten tot eenheid opgeroepen. De CDU en de CSU moeten als één team de verkiezingen in, aldus Laschet.

Maandagavond was er nog een chaotische vergadering van het partijbestuur van de CDU om zich opnieuw over de kwestie uit te spreken. Söder gokte erop dat de CDU uiteindelijk met zijn kandidatuur zou instemmen, omdat hij volgens opiniepeilers en ook veel leden van de CDU veel meer kansen maakt in de stembusgang van 26 september dan Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen.

Harmonie

Söder heeft ook veel steun in de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag en vond dat de christendemocraten eindelijk eens iemand uit de Beierse CSU naar voren moesten schuiven. Hij vond ook dat niet het partijbestuur maar de leden van de CDU zich over zijn kandidatuur zouden moeten uitspreken.

Een aantal partijkopstukken van de CDU wezen er op dat zelfs in de gelederen van de partij Laschet niet bijzonder geliefd is. Maar in de eerste uren van dinsdag sprak het partijbestuur toch opnieuw zijn steun aan hem uit. Het was toen niet bekend of Söder het zou opgeven, maar hij had altijd gezegd zich bij het oordeel van de CDU neer te leggen. Söder zei dinsdag dat zijn partij nooit uit is op scheiding maar altijd op harmonie. Hij heeft daarom de handdoek in de ring gegooid.

De christendemocraten domineren de Duitse politiek al heel lang en Merkel heeft bij haar afscheid in de herfst vier ambtstermijnen als premier achter zich. Of Laschet haar opvolgt moeten de kiezers bepalen. De christendemocraten staan in de jongste peilingen voor hun doen op een erg laag percentage aanhangers onder de ondervraagden, 28,8 procent. De links-radicale Grüne (Groenen) staan bijna op 22 procent.

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

2 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

8 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

10 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

11 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

12 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

13 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

14 uur geleden