Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Behoed arbeidsmigranten voor grillen van huurmarkt'

'Behoed arbeidsmigranten voor grillen van huurmarkt'

AMSTERDAM (ANP) - Arbeidsmigranten moeten niet overgeleverd worden aan de grillen van de huurmarkt. Dat stelt brancheorganisatie voor de uitzendsector ABU in een reactie op de aanbevelingen over de bescherming van arbeidsmigranten door een team onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer.

Volgens de ABU heeft Roemer een dubbele boodschap als het gaat om huisvesting. Hij vraagt volgens de organisatie aandacht voor het tekort aan 120.000 goede bedden, maar wil tegelijkertijd binnen het huidige aanbod minder mensen per kamer huisvesten.

"Dit idee klinkt sympathiek maar is op korte termijn niet uitvoerbaar. Het biedt wel perspectief voor de lange termijn als er meer huisvesting is", aldus de ABU. Bij te snel handelen zouden arbeidsmigranten gelet op de situatie op de huurmarkt slechter af zijn.

Onduidelijkheid

Verder vindt de ABU dat het aanjaagteam de onduidelijkheid rondom het vervoer van arbeidsmigranten groter maakt. Dit omdat wordt vastgehouden aan de 1,5 meter afstand. Die regeling is in de praktijk niet werkbaar en niet nodig, zo klinkt het.

Omdat veel arbeidsmigranten via uitzendbureaus werken, zijn de uitzenders volgens de ABU ook deel van de oplossing. Daarnaast pleit de ABU voor samenwerking. De organisatie roept zijn leden op om geen zaken te doen met opdrachtgevers die hun arbozaken niet op orde hebben.

Meer uit Financieel

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

33 minuten geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

50 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

5 uur geleden