Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beheerder TenneT wil fiks meer batterijsystemen voor stabiel net

Beheerder TenneT wil fiks meer batterijsystemen voor stabiel net

AMSTERDAM (ANP) - Om het stroomnet stabiel te houden, moeten er de komende zeven jaar batterijsystemen bij komen met een gezamenlijke capaciteit van 9 gigawatt. Dat schrijft de hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een nieuw rapport, waarmee de organisatie duidelijkheid wil verschaffen voor aanbieders van grote batterijen. De benodigde batterijcapaciteit staat gelijk aan ruim acht keer de capaciteit van de kolencentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam.

Juist het verbod op elektriciteitsopwekking met steenkolen vanaf 2030 zorgt voor meer mogelijke problemen op het stroomnet. Zonnepanelen en windmolens zullen steeds belangrijker worden voor elektriciteit, maar die leveren niet telkens een stabiele hoeveelheid. Zo leverde het nieuwe windpark Hollandse Kust Noord maandag zijn eerste elektriciteit. Tegelijkertijd moet vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht blijven.

"Om in de toekomst dit systeem in balans te houden, vormen batterijen een belangrijke oplossing. Ze kunnen zeer goed omgaan met het dynamische karakter van hernieuwbare energie doordat ze heel snel kunnen reageren", zegt operationeel topman Maarten Abbenhuis van TenneT.

Profiteren van prijsverschillen

In het rapport schetst TenneT ook de mogelijkheden om geld te verdienen aan batterijsystemen. Een van de mogelijkheden is om te profiteren van de prijsverschillen voor stroom die in één dag optreden. Daarnaast leveren diensten om de pieken in vraag en aanbod op te vangen waarschijnlijk geld op.

TenneT verwacht dat in Groningen de meeste behoefte is aan batterijsystemen. Daar zal het overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit het grootst zijn. Het beste is om de opslagsystemen dicht bij bestaande hoogspanningsstations en wind- en zonneparken te plaatsen.

Meer uit Financieel

FIOD onderzoekt groothandel om schending sancties tegen Rusland

UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.

30 minuten geleden
AEX-index daalt in afwachting deadline heffingen VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

1 uur geleden
Rapport: wereldwijd 30 miljard toeristische trips in 2034

LONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.

1 uur geleden
Nederlanders doen meer betalingen met bankpas, ook groei online

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.

2 uur geleden
Trump stuurt brieven over eenzijdige tarieven naar landen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.

2 uur geleden
Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.

3 uur geleden
Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

13 uur geleden