
Behalve Rembrandt ook Vermeer van 5th Avenue naar Mauritshuis
DEN HAAG (ANP) - Het Mauritshuis in Den Haag krijgt van de Frick Collection in New York niet alleen het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 te leen, maar onder meer ook De soldaat en het lachende meisje van Johannes Vermeer uit 1657. De 'Frick' is de collectie van de Amerikaanse fabrikant Henry Clay Frick (1849-1919) en is normaliter ondergebracht in zijn vroegere woonhuis aan Fifth Avenue. Dat wordt momenteel verbouwd.
Ook werk van Frans Hals, Aelbert Cuyp, Meindert Hobbema, Isaac van Ostade, Jacob van Ruisdael en Philips Wouwerman uit de Frick Collection maakt deel uit van de kleine tentoonstelling Manhattan Masters, waarmee het Mauritshuis vanaf donderdag de viering van zijn 200-jarig bestaan afsluit. Dat een ander museum deze werken tot medio januari kan tonen is een unicum, want de naamgever bepaalde ooit dat dat niet mocht, althans volgens interpretaties van Fricks testament. De Frick Collection maakt nu tijdens de renovatie een uitzondering, want alles moest toch van zijn plaats. Het meeste is tijdelijk verhuisd naar het Frick Madison-gebouw, iets verderop.
Het bijna 134 bij 104 centimeter grote zelfportret van Rembrandt toont de meester, op dat moment begin vijftig, met een bedrukt gelaat, in uitbundige kleding en met een staf in de hand. "Zonder al te zweverig te willen klinken, het lijkt alsof Rembrandts ziel aanwezig is", aldus Mauritshuis-directeur Martine Gosselink in de catalogus. Ze noemde het portret dinsdag "zo krankzinnig goed" geschilderd dat je het eigenlijk geen schilderij meer kunt noemen. De kunstenaar staat er op als een koning, vond Frick zelf.
Paradijs
Voor Rembrandt-fans wordt het Mauritshuis in november helemaal een paradijs, want dan hangt zijn rondreizende Vaandeldrager er ook. Dat maakt dat er drie van zijn beste zelfportretten tegelijk aan de Haagse Hofvijver te bewonderen zijn, want er zit er ook nog één in de vaste collectie. Genoemde Vermeer zal overigens na afloop van de tentoonstelling in Den Haag deel uitmaken van de grote Vermeer-expo in het Rijksmuseum in Amsterdam.
In 2015 waren ook werken van de Frick in het Mauritshuis te zien, waarvoor bovengenoemd verbod om ze uit te lenen niet gold omdat ze waren gekocht na de dood van Frick zelf. De band tussen Frick, die zijn verzameling begon met een landschapje van 260 dollar, en het Mauritshuis gaat terug tot eind 19e eeuw, toen hij Nederland bezocht en ook contact onderhield met de toenmalige Mauritshuis-directeur Abraham Bredius. Volgens Frick-baas Ian Wardropper werd hij mede daardoor geïnspireerd tot het verzamelen van oude meesters. Eerder hield hij het bij jonger werk.
Meer uit Binnenland
DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
3 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
30 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
4 uur geleden