Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de Najaarsnota eind november wordt de begroting voor de laatste keer in het lopende jaar bijgewerkt. Sinds medio september heeft de economie beter gedraaid dan verwacht, en daardoor vallen de belasting- en premieafdracht door burgers en bedrijven 2,3 miljard euro hoger uit. Daarnaast zijn sommige uitgaven doorgeschoven naar volgend jaar.

Verder is tot en met het derde kwartaal 3,1 miljard euro minder uitgegeven aan coronasteun voor bedrijven dan eerder werd geraamd. Dat komt doordat er minder gebruik is gemaakt van diverse regelingen. Daar staat tegenover dat deze maand 3,5 miljard euro aan extra steun is aangekondigd, omdat de coronamaatregelen weer fors zijn aangescherpt.

Het begrotingstekort komt naar verwachting uit op 5,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de Nederlandse economie. Op Prinsjesdag werd nog gerekend op een tekort van 6 procent. De staatsschuld komt uit op 56,4 procent van het bbp, in plaats van de eerder geraamde 57,8 procent.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.

1 dag geleden
Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat bekijken of het zijn belang in ABN AMRO verder kan afbouwen. Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert, gevraagd te kijken of en hoe het belang in de bank kan worden verkleind. Verdere details kan de minister niet delen, want "dit kan mogelijk nadelige effecten hebben op transacties".

1 dag geleden
Tweede Kamer biedt cursussen aan tegen seksuele intimidatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt dit voorjaar met twee cursussen die bedoeld zijn om seksuele intimidatie tegen te gaan, schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een brief aan alle "Kamerbewoners". Het gaat om een cursus "omstanderinterventie", die volgens Bergkamp gericht is op preventie, en een training "adequaat handelen bij meldingen en klachten". Deelname aan de trainingen is vrijblijvend.

1 dag geleden
Toch geen zaak van Wilders tegen Akyol om uitspraken in talkshow

DEN HAAG (ANP) - De PVV zet een zaak tegen schrijver en columnist Özcan Akyol toch niet door. Akyol zei in de talkshow VI Vandaag dat de PVV "mensen met een moslimachtergrond het stemrecht wil ontnemen", waarop Geert Wilders dreigde met juridische stappen. Maar zijn advocaat Gert-Jan Knoops heeft vooralsnog van de PVV "geen instructies gekregen om de zaak voort te zetten", zegt hij desgevraagd.

1 dag geleden
Kuipers houdt besluitvorming corona volgende week tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vertelt volgende week hoe in de toekomst besluiten genomen worden over de coronaregels. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stuurt dan een eerder aangekondigde brief aan de Tweede Kamer over de plannen voor "de rest van deze winter". Over ongeveer een maand volgen nog de plannen voor de "middellangetermijn", ofwel de periode na de winter. Dit voorjaar presenteert het kabinet plannen om eventuele toekomstige pandemieën het hoofd te bieden.

1 dag geleden
Kuipers: effecten coronamaatregelen niet precies te becijferen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om precies te zeggen welke invloed coronamaatregelen hebben op het aantal besmettingen. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens het coronadebat. "Het precieze effect van iedere individuele maatregel hangt af van het gedrag van mensen", zei hij in reactie op vragen van het VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen. Dat komt ook doordat er altijd een pakket maatregelen van kracht is, waardoor het volgens de minister onmogelijk wordt om de effecten per maatregel te onderscheiden.

1 dag geleden
VVD en D66 botsen over terughalen IS-vrouwen uit Syrië

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en D66 zijn in de Tweede Kamer in botsing gekomen over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Hanneke van der Werf (D66) vroeg het kabinet om te kijken of met andere landen geprobeerd kan worden om ze te repatriëren. Dat schoot VVD'er Ingrid Michon-Derkzen in het verkeerde keelgat.

1 dag geleden