Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Begrafenis EP-voorzitter David Sassoli vrijdag in Rome

Begrafenis EP-voorzitter David Sassoli vrijdag in Rome

BRUSSEL (ANP) - De maandagnacht overleden voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli wordt vrijdag in Rome begraven. De uitvaartdienst vindt om 12.00 uur plaats in de Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen en van de Martelaren) in de Italiaanse hoofdstad, meldt Sassoli's woordvoerder.

De vlaggen bij de EU-instellingen, zoals de parlementsgebouwen in Brussel en het Franse Straatsburg en bij de Europese Commissie in Brussel, hangen halfstok. De 65-jarige Italiaanse sociaaldemocraat die sinds juli 2019 voorzitter van het EU-parlement was, wordt maandag bij de opening van de eerste plenaire vergadering van het jaar in Straatsburg tijdens een speciale ceremonie herdacht, heeft een woordvoerder van het parlement bekendgemaakt. Daarbij zal voormalig premier van Italië, oud-Europarlementariër en Sassoli's partijgenoot Enrico Letta aanwezig zijn.

Dinsdag wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dit stond al op de agenda omdat in 2019 bij zijn aantreden met de christendemocraten en liberalen was afgesproken dat Sassoli halverwege zijn termijn zou worden vervangen. Naar verwachting wordt de Maltese christendemocrate Roberta Metsola zijn opvolger.

Op de plotselinge dood van de volgens velen aimabele, warme en vriendelijke Italiaan is geschokt gereageerd. Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi was Sassoli "een symbool van balans, menselijkheid en vrijgevigheid". "Deze kwaliteiten zijn altijd erkend door al zijn collega's, van elke politieke snit, en door alle Europese landen."

Sassoli lag sinds 26 december in een Italiaans ziekenhuis, werd maandag bekend. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Meer uit Buitenland

VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

1 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

1 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

2 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

2 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

4 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

4 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

5 uur geleden