Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Begin van proces tegen verdachten aanslagen 2016 in Brussel

Begin van proces tegen verdachten aanslagen 2016 in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het proces tegen verdachten van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Brussel in maart 2016 is van start gegaan. Het zou eigenlijk in oktober beginnen maar de maand ervoor maakte rechtbankvoorzitter Laurence Massart bezwaar tegen de afgescheiden glazen boxen waar de beklaagden in moesten. Die zijn nu vervangen door één grote glazen ruimte. De gecoördineerde zelfmoordaanslagen, twee op het vliegveld Zaventem en een in het metrostation Maalbeek, waren het werk van een terreurnetwerk dat in november het jaar ervoor bloedige aanslagen had gepleegd in Parijs. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In Brussel werden 32 mensen gedood. Een zwaargewonde heeft haar leven eerder dit jaar op 23-jarige leeftijd laten beëindigen omdat het ondraaglijk was geworden. Ze was een van de meer dan driehonderd gewonden die bij de aanslagen in Brussel zijn gevallen. Negen van de tien beklaagden zijn woensdagmorgen in de grote rechtszaal verschenen. Eén wordt bij verstek berecht omdat hij vermoedelijk in Syrië is overleden. Onder de beklaagden is de Fransman Salah Abdeslam die in Parijs al door een speciale rechtbank voor terrorismezaken levenslang heeft gekregen als dader van de aanslagen in 2015 in die stad. Hij was daar de enige zelfmoordterrorist die zich niet opblies.

Het proces in Brussel is voor een juryrechtbank, het hof van assisen, dat voor een ernstige strafzaak wordt gevormd. Het is woensdag begonnen met de samenstelling van de jury. Er zijn twaalf juryleden en 24 reserve-juryleden nodig en talrijke mensen zijn opgeroepen om zich hiervoor te melden. Vermoedelijk zijn de geselecteerde mensen tijdens het proces volledig met deze rechtszaak bezig en negen maanden uit roulatie. Er is veel kritiek geweest op de berechting voor een volksjury. Het zou veel sneller en doelmatiger zijn geweest er een speciaal tribunaal van beroepsrechters voor in te schakelen, zoals in Frankrijk voor terrorisme gerelateerde strafprocessen sinds 1986.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

1 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

3 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

4 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

4 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

6 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

6 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

8 uur geleden