Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijvigheid industrie neemt af, maar werkgelegenheid groeit

Bedrijvigheid industrie neemt af, maar werkgelegenheid groeit

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de industrie is in november opnieuw afgenomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie peilt, was er sprake van een lagere productieomvang, minder nieuwe orders en een daling van de inkoop. Ondanks de negatieve teneur groeide de werkgelegenheid voor de 25e maand op rij. Wel ging het hier om de minste stijging sinds 2020.

Volgens de Nevi daalde de omvang van de productie van de Nederlandse industrie voor de vierde maand op rij. Daarbij was er sprake van de grootste daling sinds mei 2020 toen de coronapandemie de economie midscheeps raakte. Ook bij de nieuwe orders was sprake van het minste cijfer sinds het voorjaar van 2020. De inkoop van materialen nam verder af. Datzelfde gold ook voor de voorraad ingekochte materialen.

Verder meldt de Nevi dat de verkoopprijzen iets omlaag gingen, maar nog altijd op "historisch hoog niveau" staan. De verwachtingen voor de toekomst bleven somber, al was ook hier sprake van een licht verbeterd gemoed.

Duidelijke verslechtering

De algehele graadmeter voor de bedrijfsomstandigheden van Nevi daalde naar 46 van 47,9 in oktober. Dat betekent een duidelijke verslechtering. Vooral de energie-intensieve industrie die zich richt op de productie van basismetalen, chemie, papier en karton kampt met hoge energieprijzen die moeilijk kunnen worden doorberekend aan afnemers, verduidelijkt David Kemps, sectorbanker Industrie bij ABN AMRO.

De Nederlandse producenten breidden hun personeelsbestanden in november wel verder uit. De personeelswerving verschilde wel per branche. Er was sprake van een sterke groei in de sector investeringsgoederen waartoe onder andere machines en computers behoren. Bij de consumptiegoederen was de toename beperkt. In de chipsector was geen verandering te zien.

Industrie gehele eurozone

De index voor de industrie in de gehele eurozone liet voor november een definitieve stand zien van 47,1. Dat duidt nog steeds op krimp van de bedrijvigheid. Een niveau van 50 of meer wijst namelijk op groei. Het cijfer van marktonderzoeker S&P Global is wel beter dan in oktober toen het ging om 46,4. Volgens S&P Global was de daling van de nieuwe orders minder sterk en namen de problemen in toeleveringsketens af, waardoor ook de prijsdruk afzwakte. Het bureau stelt dat de economische neergang in het eurogebied mogelijk wat minder sterk zal uitvallen dan eerder gevreesd.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

1 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

12 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

13 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

14 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

15 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

17 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

17 uur geleden