
Bedrijvigheid in eurozone op laagste niveau van voorbije halfjaar
LONDEN (ANP) - Problemen met de aanvoer blijven het Europese bedrijfsleven dwarszitten. Door de beperkte beschikbaarheid van onderdelen kunnen ze minder produceren en wat er wel beschikbaar is, wordt in rap tempo duurder. Volgens de Britse marktonderzoeker IHS Markit groeiden bedrijven in de dienstensector en industrie van de eurozone deze maand daardoor in het laagste tempo van de afgelopen zes maanden.
Na versoepelingen van veel coronaregels was de weg open voor bedrijven om weer meer te produceren. Maar daardoor steeg de vraag naar bijvoorbeeld chips of energie veel harder dan het beschikbare aanbod, waardoor er al maandenlang tekorten spelen. Sterke prijsstijgingen zijn het gevolg.
De inkoopmanagersindex van IHS Markit voor de industrie in de eurozone, die aangeeft hoe actief bedrijven zijn, daalde tot 58,5 punten. Daarmee groeide de sector in het traagste tempo van de afgelopen acht maanden. Bij een stand van 50 of meer wijst de index op groei van de industriële activiteit, daaronder op krimp. Als alleen wordt gekeken naar de productie van industriebedrijven, ging het zelfs om om de laagste groei van de afgelopen zestien maanden.
Chris Williamson, hoofdeconoom van IHS Markit, verwacht niet dat de logistieke problemen snel zijn opgelost. "Door de voortdurende pandemie blijven vertragingen in de distributieketen een grote zorg, doordat ze de productie beperken en prijzen alsmaar verder de hoogte in duwen." De onderzoeker houdt er ook rekening mee dat de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal minder zal zijn dan in het derde kwartaal.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.
8 uur geleden