Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijvigheid economie eurozone krimpt iets minder sterk

Bedrijvigheid economie eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in november iets minder hard gekrompen dan een maand eerder, geholpen door minder sterk stijgende inkoopprijzen, verlichting van problemen bij de toeleveringsketens en iets meer vertrouwen bij ondernemers voor volgend jaar. Dat meldde marktvorser S&P Global op basis van voorlopige cijfers.

Volgens de onderzoekers is de verbetering te danken aan een minder sterke neergang van de activiteit in de industrie, waaronder in Duitsland en Frankrijk. S&P Global stelt dat producenten iets minder somber zijn gestemd over volgend jaar dankzij de hoop dat de productieproblemen door de hoge energieprijzen en onderdelentekorten zullen afnemen.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor het eurogebied, waarmee de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector wordt gemeten, steeg naar 47,8 van 47,3 in oktober. Een stand van 50 of meer duidt op groei. De index staat nu al vijf maanden op rij onder dat niveau. Het cijfer viel wel beter uit dan verwacht, want economen rekenden in doorsnee op een verdere daling naar 47.

Kans op recessie

In een toelichting zegt hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global dat de kans op een recessie in het eurozone weliswaar verder is toegenomen, maar dat de cijfers wel voorzichtig goed nieuws bevatten. Mogelijk kan de economische neergang namelijk wat minder sterk uitvallen dan eerder gevreesd, aldus de econoom.

ING-econoom Bert Colijn schrijft in een commentaar op het bericht van S&P Global dat de inflatiedruk aan het afnemen is nu bedrijven de kosten voor materialen en energie zien afzwakken. Bedrijven hebben hun verkoopprijzen flink verhoogd om zo die gestegen kosten te kunnen compenseren, wat heeft bijgedragen aan de hoge inflatie in Europa. Die hoge inflatie zet de koopkracht van huishoudens onder druk, waardoor de economie wordt geschaad.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente agressief verhoogd om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Mogelijk kan de ECB bij de rentevergadering in december wat gas terugnemen met het verhogen van de rente, nu de inflatiedruk lijkt af te zwakken.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 minuten geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

1 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

2 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

2 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

5 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden