Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsresultaten en rentebesluit Fed bepalen beursweek

Bedrijfsresultaten en rentebesluit Fed bepalen beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat wederom vooral in het teken van de kwartaalcijfers van grote bedrijven. Aan het Damrak openen onder meer Air France-KLM, Shell en ING de boeken. Ook staat er een rentebesluit op het programma van de Amerikaanse Federal Reserve.

Bij de cijfers van Shell is het onder meer de vraag in hoeverre het olie- en gasconcern momenteel kan profiteren van de flink gestegen prijzen voor gas en olie. De Russische inval in Oekraïne zorgt ook voor tegenslagen. Shell besloot al om Rusland volledig te verlaten. Het bedrijf verwacht door die stap miljarden te moeten afschrijven.

Ook bij ING gaat de aandacht naar de impact van het conflict. Dan gaat het niet alleen om de directe banden met de Russische markt, maar ook om economische gevolgen als de flink opgelopen inflatie.

Inflatie

De inflatie is sowieso een onderwerp dat beleggers bezighoudt. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs al aan dat de rente in de Verenigde Staten bij het nieuwe rentebesluit waarschijnlijk met 0,5 procentpunt wordt verhoogd. De Amerikaanse centrale bank wil zo de sterke prijsstijgingen tegengaan.

Bij Air France-KLM willen beleggers meer weten over het herstel uit de coronacrisis. In februari werd bekend dat het moederbedrijf van KLM ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies had afgesloten, maar gedurende het jaar was wel al sprake van herstel. De vraag is hoe het beeld er nu uitziet.

Ontwikkelingen rond de oorlog

Andere bedrijven die een kijkje in de boeken geven zijn speciaalchemieconcern DSM en Universal Music Group (UMG), het platenlabel achter sterren als Taylor Swift en Billie Eilish. Buiten de landsgrenzen gaat het om bedrijven als BP, Pfizer, Starbucks, Volkswagen en Zalando.

Op Wall Street worden sowieso ook de resultaten verwerkt van Berkshire Hathaway, het bedrijf van de bekende belegger Warren Buffett. De investeringsmaatschappij kwam dit weekend met cijfers en daaruit bleek onder andere dat Buffett zijn belang in olieconcern Chevron heeft uitgebreid.

De aandacht blijft verder natuurlijk bij de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens ingewijden van persbureau Bloomberg wil de Europese Commissie de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Daarover zou deze week al een besluit kunnen vallen. In de loop van de week krijgen beleggers ook weer veel macro-economische gegevens om te verwerken. En er is weer een bijeenkomst van oliekartel OPEC waar zal worden gepraat over het opvoeren van de olieproductie.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

2 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

3 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

6 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

7 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

15 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

17 uur geleden