Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsresultaten en rentebesluit Fed bepalen beursweek

Bedrijfsresultaten en rentebesluit Fed bepalen beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat wederom vooral in het teken van de kwartaalcijfers van grote bedrijven. Aan het Damrak openen onder meer Air France-KLM, Shell en ING de boeken. Ook staat er een rentebesluit op het programma van de Amerikaanse Federal Reserve.

Bij de cijfers van Shell is het onder meer de vraag in hoeverre het olie- en gasconcern momenteel kan profiteren van de flink gestegen prijzen voor gas en olie. De Russische inval in Oekraïne zorgt ook voor tegenslagen. Shell besloot al om Rusland volledig te verlaten. Het bedrijf verwacht door die stap miljarden te moeten afschrijven.

Ook bij ING gaat de aandacht naar de impact van het conflict. Dan gaat het niet alleen om de directe banden met de Russische markt, maar ook om economische gevolgen als de flink opgelopen inflatie.

Inflatie

De inflatie is sowieso een onderwerp dat beleggers bezighoudt. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs al aan dat de rente in de Verenigde Staten bij het nieuwe rentebesluit waarschijnlijk met 0,5 procentpunt wordt verhoogd. De Amerikaanse centrale bank wil zo de sterke prijsstijgingen tegengaan.

Bij Air France-KLM willen beleggers meer weten over het herstel uit de coronacrisis. In februari werd bekend dat het moederbedrijf van KLM ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies had afgesloten, maar gedurende het jaar was wel al sprake van herstel. De vraag is hoe het beeld er nu uitziet.

Ontwikkelingen rond de oorlog

Andere bedrijven die een kijkje in de boeken geven zijn speciaalchemieconcern DSM en Universal Music Group (UMG), het platenlabel achter sterren als Taylor Swift en Billie Eilish. Buiten de landsgrenzen gaat het om bedrijven als BP, Pfizer, Starbucks, Volkswagen en Zalando.

Op Wall Street worden sowieso ook de resultaten verwerkt van Berkshire Hathaway, het bedrijf van de bekende belegger Warren Buffett. De investeringsmaatschappij kwam dit weekend met cijfers en daaruit bleek onder andere dat Buffett zijn belang in olieconcern Chevron heeft uitgebreid.

De aandacht blijft verder natuurlijk bij de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens ingewijden van persbureau Bloomberg wil de Europese Commissie de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Daarover zou deze week al een besluit kunnen vallen. In de loop van de week krijgen beleggers ook weer veel macro-economische gegevens om te verwerken. En er is weer een bijeenkomst van oliekartel OPEC waar zal worden gepraat over het opvoeren van de olieproductie.

Meer uit Financieel

Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

18 minuten geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

53 minuten geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

1 uur geleden
Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

2 uur geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

2 uur geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

2 uur geleden