Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsresultaten en Amerikaanse arbeidsmarkt in focus op beurs

Bedrijfsresultaten en Amerikaanse arbeidsmarkt in focus op beurs

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat woensdag opnieuw in het teken van de halfjaarcijfers van bedrijven. Op het Damrak openden onder meer chemicaliëndistributeur IMCD en informatieleverancier Wolters Kluwer de boeken. Daarnaast wordt uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP, dat later op de dag verschijnt. Het ADP-rapport vormt een indicator voor het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven. De werkgelegenheid speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met kleine winsten openen na het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse S&P 500-index. De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend vooruit dankzij een groeiversnelling van de Chinese dienstensector. De Nikkei in Tokio eindigde daarentegen 0,2 procent in de min door de aanhoudende zorgen over de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in Japan.

IMCD boekte in de eerste jaarhelft meer omzet en winst. In het tweede kwartaal was daarbij sprake van een verdere versnelling van de groei ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Topman Piet van der Slikke sprak van "zeer sterke resultaten". Het bedrijf herhaalde de verwachting van een groei van het bedrijfsresultaat in 2021.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer zag de omzet in de eerste jaarhelft verder groeien en verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een sneller dan verwacht herstel van de coronacrisis. Ook koffieconcern JDE Peet's kwam met cijfers. De eigenaar van Douwe Egberts zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca in het tweede kwartaal. Het bedrijf voorziet dat het herstel in onder meer de horeca in de tweede jaarhelft doorzet. Ook de leveringen aan kantoren zullen naar verwachting verder toenemen.

Ahold Delhaize staat eveneens in de belangstelling. Volgens de krant De Tijd eist de Belgische belastingdienst 380 miljoen euro van het Nederlands-Belgische supermarktconcern. Het conflict gaat over de manier waarop Ahold Delhaize de Amerikaanse winkels van zijn Belgische dochter Delhaize in 2018 overnam. Ook Shell weet de aandacht op zich gericht. De Telegraaf meldde dat het olie- en gasconcern na 85 jaar een vertrek uit Nigeria zou overwegen. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell liet topman Ben van Beurden volgens de krant al doorschemeren dat de positie in Nigeria niet heilig meer was.

De euro was 1,1871 dollar waard, tegen 1,1881 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 70,32 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 72,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Philips schikt voor 1,1 miljard dollar aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Het gaat om Amerikaanse claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu.

55 minuten geleden
Nederlandse producenten iets minder negatief in april

DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

1 uur geleden
FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

UTRECHT (ANP) - De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023" dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

1 uur geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

7 uur geleden
Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland nadert 66 jaar

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in Nederland nadert de 66 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 gingen 86.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 65 jaar en elf maanden en lag daarmee drie maanden hoger dan in 2022.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

8 uur geleden