Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsresultaten en Amerikaans groeicijfer centraal op Damrak

Bedrijfsresultaten en Amerikaans groeicijfer centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de aanhoudende stroom bedrijfsresultaten en het groeicijfer van de Amerikaanse economie, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De grootste economie ter wereld groeide in het derde kwartaal nog aanzienlijk en beleggers zijn benieuwd in hoeverre de renteverhogingen door de Federal Reserve een impact hebben gehad op de groei in het laatste kwartaal van 2022.

Daarnaast verwerken de markten de resultaten van Tesla. De fabrikant van elektrische auto's behaalde in het afgelopen boekjaar een recordwinst, ondanks de hoge inflatie, economische tegenwind en problemen met onderdelenleveranties. Tesla wil zijn productie "zo snel mogelijk" uitbreiden dit jaar en mikt op een jaarlijkse groei van 50 procent.

Ook blijft de aandacht uitgaan naar de ontslagrondes in de techsector. Het Amerikaase techconcern IBM kondigde bij de publicatie van de kwartaalcijfers aan wereldwijd 3900 banen schrappen. Het gaat om ongeveer 1,5 procent van het totale personeelsbestand. Het Duitse softwarebedrijf SAP, dat donderdag met cijfers kwam, liet weten 3000 banen te schrappen, zo'n 2,5 procent van zijn personeelsbestand.

Prosus

De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus en moederbedrijf Naspers willen wereldwijd 30 procent van hun kantoorpersoneel ontslaan. De ontslagen zouden onder andere vallen in Hongkong, Zuid-Afrika en in Amsterdam, zei topman Bob van Dijk tegen persbureau Bloomberg.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een positief begin en ook de andere Europese beurzen lijken met winsten te openen. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent in de min na de recente sterke opmars. In Hongkong werd de handel donderdag hervat en steeg de Hang Seng-index 2 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. In Shanghai en Shenzhen blijven de beurzen de hele week vanwege het Chinees Nieuwjaar.

ASML

Op het Damrak blijft chipmachinemaker ASML in de belangstelling staan. Volgens persbureau Reuters komen Nederlandse en Amerikaanse functionarissen vrijdag in Washington bijeen om mogelijke nieuwe controles op de export van apparatuur voor de productie van halfgeleiders naar China te bespreken.

Vastgoedfonds NSI kwam met resultaten. Het bedrijf zag de huurinkomsten in 2022 dalen en boekte een negatief resultaat. Ook de leegstand liep op. Volgens NSI bracht het einde van de coronacrisis niet het economisch herstel dat het bedrijf had verwacht.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0913 dollar waard, tegen 1,0893 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 80,44 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 86,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

3 minuten geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

13 minuten geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

1 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

2 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

2 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

2 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

3 uur geleden