Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsleven wil dat overheid regie neemt bij aanpak witwassen

Bedrijfsleven wil dat overheid regie neemt bij aanpak witwassen

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet de regie pakken in de strijd tegen witwassen. Met die oproep komt een brede coalitie van onder meer banken, makelaars en notarissen. Ze pleiten voor de komst van een nationale coördinator vanuit de overheid, omdat het in de Nederlandse antiwitwasaanpak nu zou ontbreken aan "duidelijke sturing en prioritering".

"Criminelen tegenhouden lukt alleen als ook de overheid extra investeert om meldingen nader onder de loep te nemen, de boeven daadwerkelijk op te pakken en dit terug te koppelen aan de poortwachters", zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die bij deze oproep in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen samen optrekken met bankenkoepel NVB, het Verbond van Verzekeraars, notarisorganisatie KNB, de vereniging van trustkantoren Holland Quaestor en makelaarsclubs NVM en VBO.

Probleem is volgens de organisaties dat ze kampen met conflicterende wet- en regelgeving, wat hen naar eigen zeggen belemmert bij hun rol als 'poortwachter' van het financiële stelsel. Ze willen graag toewerken naar een onderling waarschuwingssysteem, zoals de banken en verzekeraars dat al kennen bij het tegengaan van fraude. Ook willen ze onderling meer informatie kunnen uitwisselen. Maar dat staat op gespannen voet met bijvoorbeeld de bescherming van privacy.

Slimmer

Door de belemmeringen zou er nu niet efficiënt en effectief kunnen worden gewerkt. "Bonafide ondernemers lijden hieronder en criminelen kunnen vrijwel ongestoord hun gang gaan via ondergrondse bankiers", klinkt het. Nu moet de koper van een huis bij de makelaar, bank en notaris ook iedere keer opnieuw dezelfde gegevens aanleveren. Banken zien zich soms ook genoodzaakt om harder tegen mogelijk witwassen op te treden dan nodig zou zijn, bijvoorbeeld door bepaalde klanten diensten te weigeren.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen in de financiële sector. ING en ABN AMRO moesten eerder al honderden miljoenen euro's aan boetes betalen, omdat ze tekortschoten bij het tegengaan van witwassen. Ook voor andere banken dreigen nog boetes. Er wordt bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) inmiddels wel gewerkt aan een "meer risicogebaseerde benadering" voor de bestrijding van witwassen. Dat zou moeten helpen voorkomen dat te strenge controles leiden tot het onnodig weigeren of hinderen van klanten. Maar dat neemt niet weg dat banken nog altijd heel veel kosten moeten maken voor het nalopen van klanten en transacties. Zelf denken de banken dat de aanpak slimmer kan.

Meer uit Financieel

Rapport: ruimte voor 60.000 woningen in ongewilde kantoorruimte

AMSTERDAM (ANP) - Met het ombouwen van ongewilde kantoorruimte aan de randen van steden en aan snelwegen kan het woningtekort aanzienlijk worden teruggedrongen. Volgens vastgoedadviseur Colliers kunnen er op deze manier ruim 60.000 woningen bijkomen. In Noord-Holland zou het woningtekort daarmee met 32 procent kunnen dalen.

1 uur geleden
DNB: pensioenfondsen lopen risico met onderhandse investeringen

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfondsen en verzekeraars lopen meer risico doordat ze vaker onderhandse investeringen doen. Daardoor worden ze kwetsbaarder. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in het voorjaarsoverzicht Financiële Stabiliteit. DNB merkt daarbij een "exponentiële groei" van de zogeheten wereldwijde private creditmarkt sinds 2016 op.

5 uur geleden
CPB: handelsoorlog China en VS risico voor stabiliteit Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten vormt een risico voor de economische stabiliteit en groei van Nederland. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de Risicorapportage Financiële Markten 2024, die het CPB jaarlijks op verzoek van de Tweede Kamer opstelt. Hoewel de Nederlandse economie er "gemiddeld goed voorstaat" na de coronapandemie en de energiecrisis, blijft die gevoelig voor "grote economische schokken". Wel kunnen Nederlandse huishoudens en bedrijven eventuele klappen beter opvangen dan een aantal jaar geleden.

6 uur geleden
Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden. Tussen 2006 en 2022 zijn Nederlandse bedrijven steeds meer gaan financieren met hun eigen vermogen in plaats van met een lening, met minder grote schuldposities als gevolg.

6 uur geleden
Apple omlaag op Wall Street na presentatie nieuwe software iPhone

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren maandag niet onder de indruk van een presentatie van techconcern Apple. Het Amerikaanse bedrijf onthulde de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde Apple nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie zoals het verbeteren van zelfgeschreven teksten. Desondanks werd het aandeel Apple 1,9 procent lager gezet.

6 uur geleden
Apple onthult nieuw besturingssysteem iPhone

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple onthulde maandag de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem, iOS 18, op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde het Amerikaanse techbedrijf nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.

8 uur geleden
Kosten huiseigenaren VS stegen met ruim een kwart sinds 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor huiseigenaren in de Verenigde Staten zijn sinds 2020 met meer dan een kwart (26 procent) gestegen. Dit is het gevolg van stijgingen in uitgaven zoals belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen, deels veroorzaakt door de hoge inflatie.

8 uur geleden