
Bedrijfsleven pleit voor snelle aanpak hoge elektriciteitsprijzen
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse bedrijfsleven roept de regering op snel maatregelen te nemen die de energiekosten voor de industrie drukken. Een onderzoek door meerdere Haagse departementen wees erop dat tot 2040 naar schatting 195 miljard euro nodig is om het stroomnetwerk uit te breiden en te verzwaren. In Nederland liggen de kosten voor elektriciteit twee tot drie keer hoger dan in buurlanden en de concurrentiepositie verslechtert als de rekening oploopt, stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Ze doen verschillende voorstellen. Zo zou Nederland net als in buurlanden weer een korting op de elektriciteitskosten voor grootverbruikers moeten invoeren. Ook pleiten de werkgeversorganisaties voor een structurele compensatie van indirecte kosten die het gevolg zijn van emissierechten die elektriciteitsproducenten moeten opkopen.
FME, de belangenclub voor de technologische industrie, is ook voor het aanhouden van die zogeheten IKC-regeling. Ook een nationale CO2-heffing zit FME dwars, omdat die bovenop het Europese systeem van uitstootbeprijzing komt.
Van de gekke
Daarnaast noemt de brancheorganisatie voor technologiebedrijven het "van de gekke" dat Nederlanders volledig opdraaien voor een stroomnetwerk dat ook voor Duitsland en België wordt gebouwd. Het internationaal delen van de kosten voor het elektriciteitsnet wordt ook geopperd in het onderzoek waarop FME reageert.
De ondernemersorganisaties zijn enthousiast over de suggestie van onderzoekers om de kosten deels door te schuiven naar toekomstige gebruikers. Omdat in de toekomst waarschijnlijk meer partijen zijn aangesloten op het stroomnet, worden de kosten per gebruiker zo gedempt.
Keuzes
Brancheorganisatie Energie-Nederland wil dat het kabinet zo snel mogelijk keuzes maakt om de energierekening betaalbaar en betrouwbaar te houden voor huishoudens en bedrijven. "Door nú te investeren in netcapaciteit, eerlijke financiering en een gelijk speelveld binnen Europa, zorgen we ervoor dat energie in Nederland betaalbaar en betrouwbaar blijft - voor huishoudens, bedrijven en voor de toekomst van onze economie."
Meer uit Financieel
ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
7 uur geledenAUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.
7 uur geleden