Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijf wil Surinaams gas eerder naar Nederland brengen

Bedrijf wil Surinaams gas eerder naar Nederland brengen

PARAMARIBO (ANP) - Nederlandse huizen moeten binnen drie jaar kunnen worden verwarmd met aardgas uit Suriname. Dat zei directeur Walt Teter van projectontwikkelaar Phoenix Development Company, dat in het Zuid-Amerikaanse land een haven ontwikkelt, op een persconferentie in Paramaribo. Hij wil de plannen voor gasproductie in Suriname naar voren halen.

"Ik verwacht dat we in 2024 zover kunnen zijn’’, aldus Teter. Hij is ook in gesprek met de Surinaamse regering en het staatsoliebedrijf over de noodzaak van een versnelling van de gasproductie. ‘’Suriname is op dit moment de beste plek om lng te winnen. De bevolking is goed opgeleid, er is geen oorlog en het land is gericht op ontwikkeling."

Phoenix heeft een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Havenbeheer, dat de verantwoordelijkheid heeft voor de haven in hoofdstad Paramaribo en voor de haven in de kustplaats Nickerie in het westen van het land. Havenbeheer en Phoenix werken daar samen aan de ontwikkeling van een diepwaterhaven en een speciaal industrieterrein van 1500 hectare.

Het is al langer bekend dat de Surinaamse bodem naast olie ook veel aardgas bevat. Tot nu toe was het nog niet rendabel om Surinaams gas naar boven te halen. Nu er echter sprake is van een oorlog in Oekraïne, is de situatie totaal veranderd en kan het Surinaamse gas uitkomst bieden, zo redeneert Teter. Sinds de Russische invasie zijn de prijzen van olie en gas fors gestegen.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

3 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

4 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

4 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

5 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

6 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

8 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

8 uur geleden