Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrag per universiteitsstudent daalt ondanks afschaffen beurs

Bedrag per universiteitsstudent daalt ondanks afschaffen beurs

DEN HAAG (ANP) - Universiteiten zien het bedrag dat ze per student krijgen van de overheid nog steeds dalen, ook al mogen ze geld dat wordt bespaard door afschaffing van de basisbeurs investeren in kwaliteitsverbetering. Die extra bijdrage is niet hoog genoeg om de trend te keren, blijkt uit cijfers van Vereniging van Universiteiten VSNU.

De VSNU becijfert dat universiteiten in het jaar 2000 nog 20.000 euro per student ontvingen. Dat is door een forse stijging van het aantal studenten gedaald tot iets minder dan 15.000 euro, de zogeheten studievoorschotmiddelen ten spijt. Zonder het 'extra' geld uit de afschaffing van de basisbeurs was het bedrag per student volgens de berekeningen van de VSNU rond de 14.000 euro per jaar uitgekomen.

Uit CBS-cijfers blijkt dat in collegejaar 2000/2001 ruim 166.000 mensen in Nederland wetenschappelijk onderwijs volgden. In de twintig jaar daarna is dat toegenomen tot bijna 307.000.

Verbetering onderwijs

Voorstanders van de afschaffing van de basisbeurs benadrukten vaak dat het hoger onderwijs erdoor zou verbeteren. Voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet vooral een pas op de plaats. "Het is jammer dat het aanvullende karakter van de beloofde extra investeringen uit lijkt te blijven, omdat de kwaliteitsmiddelen nu nodig zijn voor het behoud van onderwijskwaliteit in plaats van een verbetering hiervan", zegt ze.

De vrijgekomen middelen worden volgens het overzicht van VSNU vooral geïnvesteerd in intensiever en kleinschaliger onderwijs. In 2019 gaven de universiteiten in totaal 66 miljoen euro uit aan kwaliteitsverbeteringen, meldt de vereniging op basis van de jaarverslagen van de instellingen.

Resultaat investeringen

Ondanks het gedaalde bedrag per student noemt de VSNU concrete resultaten van de investeringen. "Zo is bij de Universiteit Maastricht de groepsgrootte al teruggebracht tot maximaal vijftien studenten, en worden bij de Erasmus Universiteit Rotterdam extra tutoren ingezet om kleinschaliger onderwijs mogelijk te maken." Universiteiten investeerden verder in hun onderwijsfaciliteiten, die bijvoorbeeld de digitalisering ondersteunen. Ook namen ze studentenpsychologen en mentoren aan. "De afgelopen tijd is studentenwelzijn steeds meer een speerpunt voor universiteiten geworden", aldus VSNU.

De vraag is wat er na de verkiezingen zal gebeuren. In de Tweede Kamer is inmiddels een meerderheid voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van studiefinanciering. De VSNU heeft daar geen mening over, maar hoopt wel dat het extra investeringsbudget sowieso in stand blijft, aldus een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Mannen opgepakt om seksuele uitbuiting van vrouwen

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.

14 minuten geleden
Overijssel steekt 52,5 miljoen euro in vervanging dieseltreinen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond.

34 minuten geleden
Eerste officiële hittegolf sinds augustus 2022 gemeten

DE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.

42 minuten geleden
Onduidelijkheid over concertagenda Douwe Bob

AMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.

1 uur geleden
Minister mag bepalen of statushouder uit Griekenland mag blijven

DEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.

1 uur geleden
Bezwaren tegen wijzigingen natuurgebieden definitief verworpen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks wijzigingen in de officiële omschrijving van beschermde Natura 2000-gebieden blijft definitief staan. Diverse veehouders hebben jaren geprocedeerd tegen de aanpassingen, onder meer omdat ze vrezen voor strengere stikstofregels, doordat op diverse plekken habitattypen zijn toegevoegd die gevoelig zijn voor te hoge stikstofconcentraties. De Raad van State vindt hun bezwaren ongegrond. Daarmee zijn diverse rechtszaken ten einde gekomen.

1 uur geleden
Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

1 uur geleden