
Bed-bad-brood Amsterdam moet van rechter voor groep blijven
AMSTERDAM (ANP) - De bed-bad-broodregeling moet in Amsterdam voor in ieder geval 28 ongedocumenteerde mensen blijven bestaan. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. Die vindt dat deze kwetsbare mensen door het kabinetsbesluit om met de regeling te stoppen "een groot risico lopen op een onmenselijke of vernederende behandeling".
Volgens de rechtbank heeft minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie de gevolgen van de beëindiging van de regeling onvoldoende onderzocht. Faber moet nu van de rechter per persoon bekijken hoe het verder moet en de opvang voor hen voorlopig blijven betalen.
Het kabinet besloot vanaf dit jaar geen geld meer te geven aan gemeenten voor de bed-bad-broodregeling, die officieel de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) heet. De opvang wordt sinds 2019 verzorgd in vijf gemeenten: Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Alleen al in Amsterdam maken vijfhonderd mensen er gebruik van.
Gebrek aan zelfredzaamheid
De minister vindt dat de vreemdelingen in een vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel terechtkunnen. De rechtbank vindt dit als enige alternatief onvoldoende voor deze groep mensen met veelal fysieke of psychische problemen en een gebrek aan zelfredzaamheid. Ook omdat er niet is gekeken of er in de locatie in Ter Apel genoeg plek is en of er "voldoende middelen voorhanden zijn om de medische problematiek die kan spelen aan te pakken".
Eerdere voorlopige uitspraken oordeelden ook al dat de bed-bad-broodregeling voorlopig moet blijven. De gemeente Amsterdam, die zelf de regeling wil behouden, onderzoekt welke gevolgen deze nieuwe uitspraak precies heeft. "Dit kabinet en minister Faber dienen zich aan de wetten te houden en moeten gewoon zorgen voor humane opvang van kwetsbare mensen", reageert de Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink. "Het is schandalig dat er wederom een uitspraak van de rechter aan te pas moet komen om de minister op haar verantwoordelijkheid te wijzen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Een op de twee jongeren tussen de 12 en 25 jaar krijgt online te maken met seksueel misbruik of seksuele intimidatie. Dat meldt stichting Fonds Slachtofferhulp op basis van onderzoek van Ipsos I&O.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basisonderwijs) trekt 15 miljoen euro uit voor een driejarige proef om leraren te belonen als ze meer uren werken. Leraren stimuleren om een dag meer te gaan werken, is een van de oplossingen voor het lerarentekort in het basisonderwijs. De proef begint in 2026.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse politie heeft 24 mensen gearresteerd in verband met meerdere ontvoeringspogingen van crypto-ondernemers en hun families. Dat bevestigde een politiebron dinsdag tegen persbureau AFP. De arrestaties vonden maandag en dinsdag plaats.
1 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het wordt voor Nederlanders met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, constateert De Hypotheker. Volgens de hypotheekadviseur is, gerekend met de huidige woningprijzen, inmiddels meer dan twee keer een modaal inkomen nodig om een gemiddelde woning te kopen.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Utrechtse driehoek (burgemeester, politie en justitie) en politiebonden NPB en ACP hebben een "goed en inhoudelijk" gesprek met elkaar gevoerd, laten zij na afloop weten. Het gesprek volgde nadat burgemeester Sharon Dijksma in een brief had geschreven dat agenten geen instructie hadden voor het gebruikte geweld bij een pro-Palestijnse demonstratie. Doordat Dijksma dit publiekelijk uitte, voelden de politiebonden zich niet gesteund.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verwijten van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren over de parlementaire-enquêtecommissie die de coronacrisis onderzoekt, zijn "bezijden de waarheid". Dat heeft Daan de Kort, VVD-Kamerlid en voorzitter van de commissie, gezegd tegen het ANP in een reactie op het terugtreden van Van Meijeren. "We zijn onaangenaam verrast door zijn keuze."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De avondspits is dinsdagavond zeer druk door de vele regen die is gevallen. Iets voor 17.30 uur staat er bijna 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen en dat is een stuk meer dan gebruikelijk op dinsdag, laat een medewerker van de ANWB Verkeersinformatie weten.
13 uur geleden