Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties

BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties

LONDEN (ANP) - Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's. Dat bericht de BBC, dat exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".

De onderzoekers zeggen dat mannelijke chirurgen zich vergrijpen aan jongere vrouwelijke collega's. De omroep sprak meerdere artsen die dergelijk seksueel wangedrag hebben meegemaakt. Een van de vrouwen vertelt hoe een mannelijke collega tijdens een operatie zijn bezwete hoofd afveegde in haar borststreek. Andere collega's zouden niet hebben ingegrepen.

Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere universiteiten en een speciale vakgroep die zich bezighoudt met seksueel wangedrag binnen de chirurgie. 63 procent van de vrouwelijke respondenten zei het doelwit te zijn geweest van seksuele intimidatie door collega's. 30 procent verklaarde te zijn aangerand en er zijn elf verkrachtingen gemeld. 90 procent van de vrouwen en 81 procent van de mannen zei getuige te zijn geweest van seksueel wangedrag.

Zwijgcultuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat ook mannen te maken krijgen met dit soort incidenten. 24 procent van de mannelijke deelnemers zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie. Toch is hun situatie volgens het rapport niet te vergelijken met die van vrouwen. Mannelijke en vrouwelijke chirurgen leven volgens de onderzoekers "in verschillende realiteiten".

De Britse omroep bericht dat meespeelt dat er relatief weinig vrouwelijke chirurgen zijn. Zij werken ook nog eens in een zeer hiërarchische omgeving. Een expert legt uit dat het meest voorkomende scenario is dat een jonge vrouwelijke arts in opleiding wordt misbruikt door een mannelijke dader, die ook vaak haar leidinggevende is. Daardoor zou een "zwijgcultuur" ontstaan, waarin slachtoffers hun verhaal niet durven te doen uit angst voor schade aan hun carrière.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden