Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties

BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties

LONDEN (ANP) - Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's. Dat bericht de BBC, dat exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".

De onderzoekers zeggen dat mannelijke chirurgen zich vergrijpen aan jongere vrouwelijke collega's. De omroep sprak meerdere artsen die dergelijk seksueel wangedrag hebben meegemaakt. Een van de vrouwen vertelt hoe een mannelijke collega tijdens een operatie zijn bezwete hoofd afveegde in haar borststreek. Andere collega's zouden niet hebben ingegrepen.

Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere universiteiten en een speciale vakgroep die zich bezighoudt met seksueel wangedrag binnen de chirurgie. 63 procent van de vrouwelijke respondenten zei het doelwit te zijn geweest van seksuele intimidatie door collega's. 30 procent verklaarde te zijn aangerand en er zijn elf verkrachtingen gemeld. 90 procent van de vrouwen en 81 procent van de mannen zei getuige te zijn geweest van seksueel wangedrag.

Zwijgcultuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat ook mannen te maken krijgen met dit soort incidenten. 24 procent van de mannelijke deelnemers zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie. Toch is hun situatie volgens het rapport niet te vergelijken met die van vrouwen. Mannelijke en vrouwelijke chirurgen leven volgens de onderzoekers "in verschillende realiteiten".

De Britse omroep bericht dat meespeelt dat er relatief weinig vrouwelijke chirurgen zijn. Zij werken ook nog eens in een zeer hiërarchische omgeving. Een expert legt uit dat het meest voorkomende scenario is dat een jonge vrouwelijke arts in opleiding wordt misbruikt door een mannelijke dader, die ook vaak haar leidinggevende is. Daardoor zou een "zwijgcultuur" ontstaan, waarin slachtoffers hun verhaal niet durven te doen uit angst voor schade aan hun carrière.

Meer uit Gezond

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

2 uur geleden
Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

4 dagen geleden