
BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties
LONDEN (ANP) - Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's. Dat bericht de BBC, dat exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".
De onderzoekers zeggen dat mannelijke chirurgen zich vergrijpen aan jongere vrouwelijke collega's. De omroep sprak meerdere artsen die dergelijk seksueel wangedrag hebben meegemaakt. Een van de vrouwen vertelt hoe een mannelijke collega tijdens een operatie zijn bezwete hoofd afveegde in haar borststreek. Andere collega's zouden niet hebben ingegrepen.
Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere universiteiten en een speciale vakgroep die zich bezighoudt met seksueel wangedrag binnen de chirurgie. 63 procent van de vrouwelijke respondenten zei het doelwit te zijn geweest van seksuele intimidatie door collega's. 30 procent verklaarde te zijn aangerand en er zijn elf verkrachtingen gemeld. 90 procent van de vrouwen en 81 procent van de mannen zei getuige te zijn geweest van seksueel wangedrag.
Zwijgcultuur
Uit het onderzoek komt naar voren dat ook mannen te maken krijgen met dit soort incidenten. 24 procent van de mannelijke deelnemers zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie. Toch is hun situatie volgens het rapport niet te vergelijken met die van vrouwen. Mannelijke en vrouwelijke chirurgen leven volgens de onderzoekers "in verschillende realiteiten".
De Britse omroep bericht dat meespeelt dat er relatief weinig vrouwelijke chirurgen zijn. Zij werken ook nog eens in een zeer hiërarchische omgeving. Een expert legt uit dat het meest voorkomende scenario is dat een jonge vrouwelijke arts in opleiding wordt misbruikt door een mannelijke dader, die ook vaak haar leidinggevende is. Daardoor zou een "zwijgcultuur" ontstaan, waarin slachtoffers hun verhaal niet durven te doen uit angst voor schade aan hun carrière.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
2 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden