BBC-journalist ontkent prinses Diana gekwetst te hebben
LONDEN (ANP) - Voormalig BBC-journalist Martin Bashir heeft spijt van de manier waarop hij in 1995 prinses Diana heeft overtuigd haar omstreden interview met hem te geven. Tegelijkertijd beklemtoont Bashir dat hij Diana nooit pijn heeft willen doen en dat volgens hem ook niet gedaan heeft.
Dat zegt Bashir zondag in een interview met The Sunday Times. Hij reageert voor het eerst op de commotie rond het beruchte gesprek waarin Diana onder meer openhartig sprak over haar ongelukkige huwelijk met kroonprins Charles. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek eerder deze week dat Bashir misleidende informatie had gebruikt om Diana te verleiden tot het gesprek.
Bashir excuseert zich bij Diana's zonen, William en Harry, voor de manier waarop hij haar heeft overgehaald. Ook betuigt hij spijt aan haar broer Charles Spencer. De journalist overtuigde Spencer om hem met haar in contact te brengen door vervalste bankafschriften te tonen. Hiermee werd de indruk gewekt dat mensen aan het Britse hof werden betaald om persoonlijke informatie over Diana door te spelen. "Maar dit had geen invloed op Diana, het had geen invloed op het interview."
Onredelijk
"De suggestie dat ik alleen verantwoordelijk ben is onredelijk en oneerlijk’’, zegt Bashir. Hij beklemtoont dat Diana alle voorwaarden stelde voor het gesprek en dat zij zich naderhand nooit heeft beklaagd over de uitzending. Volgens Diana's oudste zoon William, die vindt dat het interview nooit meer mag worden uitgezonden, hebben de fouten van de BBC bijgedragen aan de verslechtering van het huwelijk van zijn ouders en heeft het "ontelbaar veel anderen gekwetst".
Spencer heeft de politie inmiddels gevraagd het onderzoek naar de gang van zaken rond het interview te heropenen. Het vraaggesprek, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir zijn doorbraak. De journalist vertrok vorige maand bij de BBC, volgens een verklaring om gezondheidsredenen.
Meer uit Buitenland
MINSK (ANP) - De Belarussen gaan zondag naar de stembus om een president te kiezen, maar volgens de oppositie kunnen ze dat net zo goed niet doen. Winst voor Aleksandr Loekasjenko, die al meer dan dertig jaar aan de macht is, zou toch al vaststaan.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Een zeldzame druk van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring uit 1776 heeft op een veiling in New York ongeveer 2,4 miljoen dollar (ongeveer 2,3 miljoen euro) opgebracht. De koper van het document, dat eerder deel uitmaakte van twee verschillende collecties, wil anoniem blijven, maakte veilinghuis Sotheby's bekend.
1 uur geledenPOKROVSK (ANP) - De Oekraïense autoriteiten hebben alle kinderen uit de frontstad Pokrovsk in veiligheid gebracht. Er zijn ongeveer 10.000 mensen in het district, waarvan 7.000 in de stad in het oosten van het land, zegt het militair bestuur van Pokrovsk. "Er zijn geen kinderen meer in de gemeenschap, ze zijn allemaal vertrokken."
3 uur geledenLAS VEGAS (ANP) - President Donald Trump zei zaterdag op een rally in Las Vegas dat hij mogelijk zou overwegen de VS weer lid te maken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij voegde eraan toe dat de VS te veel betaalde aan de WHO.
5 uur geledenCHIHUAHUA (ANP/AFP) - In het noorden van Mexico zijn 56 lichamen gevonden in massagraven, maakten lokale aanklagers bekend. De stoffelijke overschotten werden eerder deze week opgegraven in de staat Chihuahua, een broeinest van drugsgerelateerde misdaad en wapenhandel.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse leger geïnstrueerd om de blokkade van de levering van bommen van 2000 pond aan Israël op te heffen, melden de Amerikaanse nieuwssite Axios en persbureau Reuters. De blokkade werd vorig jaar opgelegd door zijn voorganger Joe Biden.
7 uur geledenKINSHASA (ANP/RTR/AFP) - Dertien buitenlandse soldaten zijn omgekomen bij gevechten in het conflictgebied in het oosten van Congo. Zij maakten deel uit van internationale vredesmissies die daar samen met Congolese troepen strijden tegen de gewapende antiregeringsgroep M23. De soldaten waren afkomstig uit Zuid-Afrika, Malawi en Uruguay.
7 uur geleden