Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC-journalist ontkent prinses Diana gekwetst te hebben

BBC-journalist ontkent prinses Diana gekwetst te hebben

LONDEN (ANP) - Voormalig BBC-journalist Martin Bashir heeft spijt van de manier waarop hij in 1995 prinses Diana heeft overtuigd haar omstreden interview met hem te geven. Tegelijkertijd beklemtoont Bashir dat hij Diana nooit pijn heeft willen doen en dat volgens hem ook niet gedaan heeft.

Dat zegt Bashir zondag in een interview met The Sunday Times. Hij reageert voor het eerst op de commotie rond het beruchte gesprek waarin Diana onder meer openhartig sprak over haar ongelukkige huwelijk met kroonprins Charles. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek eerder deze week dat Bashir misleidende informatie had gebruikt om Diana te verleiden tot het gesprek.

Bashir excuseert zich bij Diana's zonen, William en Harry, voor de manier waarop hij haar heeft overgehaald. Ook betuigt hij spijt aan haar broer Charles Spencer. De journalist overtuigde Spencer om hem met haar in contact te brengen door vervalste bankafschriften te tonen. Hiermee werd de indruk gewekt dat mensen aan het Britse hof werden betaald om persoonlijke informatie over Diana door te spelen. "Maar dit had geen invloed op Diana, het had geen invloed op het interview."

Onredelijk

"De suggestie dat ik alleen verantwoordelijk ben is onredelijk en oneerlijk’’, zegt Bashir. Hij beklemtoont dat Diana alle voorwaarden stelde voor het gesprek en dat zij zich naderhand nooit heeft beklaagd over de uitzending. Volgens Diana's oudste zoon William, die vindt dat het interview nooit meer mag worden uitgezonden, hebben de fouten van de BBC bijgedragen aan de verslechtering van het huwelijk van zijn ouders en heeft het "ontelbaar veel anderen gekwetst".

Spencer heeft de politie inmiddels gevraagd het onderzoek naar de gang van zaken rond het interview te heropenen. Het vraaggesprek, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir zijn doorbraak. De journalist vertrok vorige maand bij de BBC, volgens een verklaring om gezondheidsredenen.

Meer uit Buitenland

Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

7 minuten geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

42 minuten geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

1 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

1 uur geleden
Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

5 uur geleden
Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

COLUMBIA (ANP) - In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

5 uur geleden
VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

5 uur geleden