Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC: gehackte gegevens politie Xinjiang tonen vervolgingen aan

BBC: gehackte gegevens politie Xinjiang tonen vervolgingen aan

LONDEN/BERLIJN (ANP/AFP) - De BBC heeft gehackte gegevens van de Chinese politie in Xinjiang gepubliceerd en stelt dat ze een overtuigend bewijs zijn van de wrede vervolgingen in die noordwestelijke regio. Ze komen van een actiegroep in Washington (Victims of Communism Memorial Foundation) die tienduizenden gehackte foto's en documenten van de politie in de regio Xinjiang heeft bemachtigd en aan verscheidene media doorgegeven. Ze illustreren de massale opsluiting en vervolging van de islamitische bevolkingsgroep van de Oeigoeren en geven een beeld van de commandostructuur die volgens de BBC tot president Xi Jinping zelf reikt.

De Britse omroep heeft ze naar eigen zeggen eerder dit jaar al gekregen en maandenlang onderzoek verricht om na te gaan of ze authentiek zijn. Ze zouden inderdaad uit Chinese politiecomputers komen en tonen een schokkend beeld van de vervolging van Oeigoeren en andere niet etnisch Han-Chinese groepen in het noordwesten van de volksrepubliek. Zo worden Oeigoeren massaal in 'heropvoedingskampen' en ook in gevangenissen opgesloten.

De gehackte data ontzenuwen de officiële lezing dat de staat er enkel scholen en onderwijsinrichtingen heeft opgezet om de regio op te stuwen in de vaart der volkeren. De politiegegevens behelzen onder meer roosters voor bewakers, foto's van gedetineerden en instructies gedetineerden die proberen te vluchten, dood te schieten.

Schokkend bewijs

De publicatie valt samen met een lang uitgesteld bezoek van de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, aan China, inclusief Xinjiang. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft in een telefoongesprek met haar Chinese collega Wang Yi de publicaties "schokkend nieuw bewijs genoemd van ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang". Ze vroeg om een transparant onderzoek naar de vervolgingen waar Oeigoeren het slachtoffer van zeggen te zijn.

De kolossale autonome provincie Xinjiang met naar schatting meer dan 25 miljoen inwoners is vooral de afgelopen zeventig jaar door Han-Chinezen overspoeld. Na de Tweede Wereldoorlog was nog slechts 6 procent van de bevolking Han-Chinees en meer dan 82 procent behoorde tot de Oeigoerse bevolkingsgroep. De omvang van de bevolking is nu meer dan zeven keer groter en bestaat voor 45 procent uit Oeigoeren. De Han-Chinezen vormen circa 42 procent van de bevolking. Beijing zou sinds de jaren negentig meedogenloos de Oeigoeren onderdrukken. Volgens Beijing is dat "de leugen van de eeuw" en bloeit de regio mede dankzij de komst van Chinese immigranten, kennis en investeringen.

Meer uit Buitenland

Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

40 minuten geleden
Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

50 minuten geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

6 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

11 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

12 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

12 uur geleden