Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC: gehackte gegevens politie Xinjiang tonen vervolgingen aan

BBC: gehackte gegevens politie Xinjiang tonen vervolgingen aan

LONDEN/BERLIJN (ANP/AFP) - De BBC heeft gehackte gegevens van de Chinese politie in Xinjiang gepubliceerd en stelt dat ze een overtuigend bewijs zijn van de wrede vervolgingen in die noordwestelijke regio. Ze komen van een actiegroep in Washington (Victims of Communism Memorial Foundation) die tienduizenden gehackte foto's en documenten van de politie in de regio Xinjiang heeft bemachtigd en aan verscheidene media doorgegeven. Ze illustreren de massale opsluiting en vervolging van de islamitische bevolkingsgroep van de Oeigoeren en geven een beeld van de commandostructuur die volgens de BBC tot president Xi Jinping zelf reikt.

De Britse omroep heeft ze naar eigen zeggen eerder dit jaar al gekregen en maandenlang onderzoek verricht om na te gaan of ze authentiek zijn. Ze zouden inderdaad uit Chinese politiecomputers komen en tonen een schokkend beeld van de vervolging van Oeigoeren en andere niet etnisch Han-Chinese groepen in het noordwesten van de volksrepubliek. Zo worden Oeigoeren massaal in 'heropvoedingskampen' en ook in gevangenissen opgesloten.

De gehackte data ontzenuwen de officiële lezing dat de staat er enkel scholen en onderwijsinrichtingen heeft opgezet om de regio op te stuwen in de vaart der volkeren. De politiegegevens behelzen onder meer roosters voor bewakers, foto's van gedetineerden en instructies gedetineerden die proberen te vluchten, dood te schieten.

Schokkend bewijs

De publicatie valt samen met een lang uitgesteld bezoek van de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, aan China, inclusief Xinjiang. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft in een telefoongesprek met haar Chinese collega Wang Yi de publicaties "schokkend nieuw bewijs genoemd van ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang". Ze vroeg om een transparant onderzoek naar de vervolgingen waar Oeigoeren het slachtoffer van zeggen te zijn.

De kolossale autonome provincie Xinjiang met naar schatting meer dan 25 miljoen inwoners is vooral de afgelopen zeventig jaar door Han-Chinezen overspoeld. Na de Tweede Wereldoorlog was nog slechts 6 procent van de bevolking Han-Chinees en meer dan 82 procent behoorde tot de Oeigoerse bevolkingsgroep. De omvang van de bevolking is nu meer dan zeven keer groter en bestaat voor 45 procent uit Oeigoeren. De Han-Chinezen vormen circa 42 procent van de bevolking. Beijing zou sinds de jaren negentig meedogenloos de Oeigoeren onderdrukken. Volgens Beijing is dat "de leugen van de eeuw" en bloeit de regio mede dankzij de komst van Chinese immigranten, kennis en investeringen.

Meer uit Buitenland

Prinses Anne in het ziekenhuis met een hersenschudding

LONDEN (ANP) - Prinses Anne ligt in het ziekenhuis van Bristol met een hersenschudding en lichte verwondingen. Buckingham Palace laat weten dat de 73-jarige zus van koning Charles zondagavond gewond is geraakt bij "een incident" op het landgoed Gatcombe Park.

23 minuten geleden
Moskou ontbiedt ambassadeur VS na dodelijke aanval op Krim

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft de Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy ontboden na een dodelijke aanval van Oekraïne op de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk en waarschuwt voor "consequenties".

1 uur geleden
Volt'ers sluiten aan bij Groenen in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De vijf nieuwverkozen Europarlementariërs van Volt blijven bij de groene fractie in het Europees Parlement. De leden van de pan-Europese partij voelen niets voor een overstap naar de liberalen. De Groenen, die flink verloren bij de Europese verkiezingen maar toch mikken op deelname aan de 'coalitie' waarop de nieuwe Europese Commissie zal steunen, zijn blij met de versterking.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef wil Hongaars veto omzeilen bij geld Oekraïne

LUXEMBURG (ANP) - De EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt een manier gevonden te hebben om geld naar Oekraïne te zenden zonder dat Hongarije dit blokkeert. Dat heeft Borrell gezegd bij binnenkomst bij een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

3 uur geleden
Vier burgers gedood bij aanslagen in Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - Bij de aanslagen in de Russische autonome republiek Dagestan zijn zeker vier burgers gedood, melden de autoriteiten. Eerder was niet bekend hoeveel burgerslachtoffers waren gevallen.

3 uur geleden
Doden door grote brand in batterijfabriek Zuid-Korea

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In Zuid-Korea is een grote brand uitgebroken in een lithiumbatterijfabriek. Daarbij zijn zeker 22 medewerkers om het leven gekomen, meldt een brandweerfunctionaris. Er wordt nog gezocht naar een vermiste medewerker.

4 uur geleden
Antiterreurcomité beëindigt operatie tegen schutters Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - In de Russische autonome republiek Dagestan heeft het Nationaal Antiterrorismecomité de operatie tegen de aanslagplegers die gebedshuizen aanvielen beëindigd. Meerdere mensen kwamen om het leven toen schutters zondagavond kerken en synagoges aanvielen.

5 uur geleden