Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

Als Rutte het wordt, krijgt hij van BBB "onze felicitaties", zegt Van der Plas. Maar hij mag wat de partij betreft pas weg als er een nieuw kabinet is. Dat vlot nog niet. "Aan ons ligt het niet. Als dat nieuwe kabinet er eerder is dan oktober, dan kan Rutte weg", aldus de BBB-leider.

De huidige secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, vertrekt per oktober. Rutte heeft een aantal maanden geleden aangegeven hem te willen opvolgen. Steeds meer NAVO-landen staan achter de kandidatuur van Rutte. Vermoedelijk wordt op 4 april bekend gemaakt wie de NAVO-topfunctie vanaf oktober gaat bekleden. Als Rutte wordt benoemd, ontstaat er een voor Nederland unieke situatie. Het is niet eerder voorgekomen dat een zittende premier een andere functie krijgt.

Stand van zaken

De politieke vraag is of Rutte tot aan de installatie van een nieuw kabinet minister-president wil en kan blijven, of meteen zijn functie moet neerleggen. De meeste fracties in de Tweede Kamer, zoals D66, willen nog niet vooruitlopen op een eventuele benoeming van Rutte.

NSC vindt dat Rutte de Tweede en Eerste Kamer moet informeren "over de stand van zaken rondom zijn sollicitatie naar de functie van secretaris-generaal van de NAVO", zegt de woordvoerder van NSC-leider Pieter Omtzigt. Daarnaast wil de partij weten op welke termijn Rutte benoemd zou kunnen worden én wat zijn "plannen rondom het premierschap" zijn.

Iohannis

Een officiële (sollicitatie)procedure voor de NAVO-topfunctie is er niet. Alle 31 NAVO-landen moeten achter de kandidatuur van een nieuwe NAVO-baas staan. Zo'n twintig landen steunen naar verluidt de kandidatuur van Rutte, maar vooral een aantal Oost-Europese landen ziet Rutte niet zitten. Roemenië heeft inmiddels de andere NAVO-leden laten weten zijn president Klaus Iohannis te willen voordragen als kandidaat.

Als Rutte wordt benoemd voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie van secretaris-generaal van de NAVO is niet onverenigbaar met het premierschap, maar wel onwenselijk, vindt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. Hij kan zich niet voorstellen "dat dit gaat gebeuren".

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

10 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

15 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

16 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden