Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB: we doen gewoon mee met 7 zetels

BBB: we doen gewoon mee met 7 zetels

BATHMEN (ANP) - "We doen gewoon mee met 7 zetels. We gaan gewoon de coalitieonderhandelingen in. Ik heb er 100 procent vertrouwen in dat wij ook in een coalitie zullen komen," zei lijsttrekker Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging (BBB) in een eerste reactie op de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS en RTL.

Of de partij met de PVV, die in de exitpoll de grootste wordt met 35 zetels, in een kabinet zal stappen hangt volgens Van der Plas af van de houding van PVV-leider Geert Wilders. "De 2,5 miljoen mensen die op de PVV hebben gestemd kunnen we niet negeren. Daar gaan we serieus mee om. Hij heeft zich milder opgesteld, heeft een aantal dingen beloofd. Het hangt ervan af of hij een aantal dingen wil inleveren. Hij wil de koran verbieden, dat is een hellend vlak, dan kunnen we ook de bijbel gaan verbieden."

De boerenpartij die sinds 2019 bestaat, behaalde bij de vorige landelijke verkiezingen 1 zetel, maar zit nu toch met 4 zetels in de Tweede Kamer. Dat komt doordat Nicki Pouw-Verweij (JA21), Derk Jan Eppink (JA21) en Lilian Helder (PVV) zich in september aansloten bij BBB.

De partij van Caroline van der Plas was bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen de grote winnaar, en kwam daardoor met 16 zetels de Eerste Kamer binnen.

Meer uit Politiek

Provincies wachten vervolg PPLG af nu miljardenfonds verdwijnt

ZWOLLE (ANP) - De provincies wachten af of ze hun programma voor het landelijk gebied wel kunnen uitvoeren, nu de financiële basis daarvoor lijkt te verdwijnen. Het huidige kabinet wilde een transitiefonds van 24,3 miljard euro opzetten om de plannen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof te bekostigen. In de financiële bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staat echter dat het transitiefonds vervalt.

20 minuten geleden
Bikker (CU) maakt zich zorgen over akkoord met 'veel luchtbellen'

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker maakt zich zorgen over het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, waar volgens haar "veel wensdenken" en "veel luchtbellen" inzitten. Zij is met name bezorgd over het volle aanmeldcentrum Ter Apel dat volgens haar in de problemen blijft zitten door het uitblijven van de spreidingswet. Die had moeten zorgen voor een eerlijker spreiding van asielzoekers over het land.

3 uur geleden
Wilders over asielpakket: als dit niet helpt, dan helpt niets

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat ervan uit dat het asielpakket dat hij is overeengekomen met VVD, NSC en BBB, "het strengste ooit in Nederland" ook echt tot een lagere instroom gaat leiden. "Als dit niet helpt, dan helpt niets", denkt hij.

3 uur geleden
CDA-leider Bontenbal mist visie en leiderschap in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Hoewel in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB "een aantal dingen staan die wij goed vinden", mist CDA-leider Henri Bontenbal "heel erg visie en leiderschap", zei hij donderdag. "En het ontbreekt erg aan gemeenschapszin in dat akkoord. Dus dat vind ik erg jammer."

4 uur geleden
JA21 positief over asielplannen, wel bezorgd over lastenverzwaring

DEN HAAG (ANP) - JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is "positief gestemd over noodzakelijke plannen voor asiel, migratie, klimaat/energie en de middenklasse", zegt hij op X over het voorlopige coalitieakkoord. Wel maakt de partij zich zorgen over nieuwe aangekondigde lastenverzwaringen, bijvoorbeeld op vliegen en plastic.

4 uur geleden
GroenLinks-PvdA-leider Timmermans: verbijsterd over Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is "echt verbijsterd" dat Pieter Omtzigt van NSC is meegegaan in het akkoord met PVV, VVD en BBB, zei hij donderdag. Dat akkoord is naar zijn mening "rampzalig voor Nederland".

4 uur geleden
Volt vindt nieuw kabinet nationalistisch keerpunt

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen noemt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een "nationalistisch keerpunt". Nu er een kabinet komt met de PVV "hebben de VVD en NSC de abnormale ideeën van Geert Wilders normaal gemaakt", aldus Dassen op X.

4 uur geleden