Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB vrijwel zeker 17 zetels in senaat, D66 zakt terug naar 5

BBB vrijwel zeker 17 zetels in senaat, D66 zakt terug naar 5

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op 16 zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.

Tegelijk zakt D66 terug naar 5 in plaats van de eerder berekende 6 zetels, zo meldt de Verkiezingsdienst van het ANP in de nieuwe prognose. GroenLinks en PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen met respectievelijk 8 en 7 zetels samen uit op 15 zetels. Dat is er 1 meer dan de twee partijen nu hebben in de senaat. De VVD staat met 10 zetels op de derde plaats.

De nieuwe prognose is berekend op basis van de voorlopige uitslagen van alle gemeenten, op 95 procent van de getelde stemmen in Amsterdam en de voorlopige uitslag van Nederlanders die in het buitenland wonen, die de gemeente Den Haag zondag verstrekte. De uitslagen van de mensen die op de BES-eilanden stemden, zijn nog niet binnen, maar het gaat hier om relatief weinig stemmers.

Meerderheid

In de nieuwe prognose komt de coalitie van VVD (10), D66 (5), CDA (5) en CU (2) op 22 zetels uit, 10 minder dan de regeringspartijen er nu hebben. Er zijn 38 zetels nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, die 75 zetels telt. De coalitie had al geen meerderheid in de senaat en heeft nu dus nog minder zetels. Dat betekent dat de coalitie bij linkse of rechtse partijen meer steun moet zien te vergaren om beleid erdoorheen te krijgen.

Vooral het CDA, dat fors verloor bij de provinciale verkiezingen woensdag, krijgt minder senaatszetels. De partij had er 9 en daar blijven er 5 van over. De andere coalitiepartijen verliezen elk twee zetels: VVD gaat van 12 naar 10, D66 van 7 naar 5 en ChristenUnie zakt van 4 naar 2.

Overige zetels

Forum voor Democratie, de partij die in 2019 met 12 zetels de grootste werd in de Eerste Kamer, haalt 2 senaatszetels. Overigens was de partij al 11 senatoren kwijtgeraakt, omdat zij zich afsplitsten in drie andere fracties. De rest van de senaat zal volgens de prognose bestaan uit: PVV (5, blijft gelijk), PvdD (4, was 3), SP (3, was 4), en JA21 (3, had er 7 als fractie-Nanninga). Nieuwkomer Volt, 50PLUS, SGP en OSF krijgen elk 1 zetel. De laatste restzetel gaat mogelijk naar de PVV of naar de SGP.

De nieuwe Statenleden en kiescolleges kiezen eind mei de senatoren. Overigens zijn Statenleden niet verplicht om op een kandidaat van de eigen partij te stemmen, maar dit gebeurt doorgaans wel. Bovendien kunnen partijen onderling nog afspraken maken om senaatszetels binnen te slepen.

Meer uit Politiek

Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

2 uur geleden
Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

9 uur geleden
Deel Kamer neemt geen genoegen met verweer Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met het verweer van demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze nemen het haar kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat Yeşilgöz bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip.

10 uur geleden
VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

18 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

18 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

18 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

18 uur geleden