Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB scoort in het oosten, JA21 in voorsteden en Volt in steden

BBB scoort in het oosten, JA21 in voorsteden en Volt in steden

DEN HAAG (ANP) - Vier partijen lijken nieuw in de Tweede Kamer binnen te komen: JA21, Volt, de BoerBurgerBeweging en BIJ1. Zij hebben allemaal hun eigen 'terrein', blijkt uit de uitslagen die zijn doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

JA21 trekt veel stemmen in de voorsteden van de grote steden. Dat zijn ook de plaatsen waar PVV en Forum voor Democratie populair zijn. JA21 haalde zijn vooralsnog beste resultaat in Edam-Volendam. Daar kreeg de partij 6,6 procent van de stemmen. In de omgeving van Rotterdam kreeg de partij relatief veel stemmen in gemeenten als Albrandswaard, Brielle, Westvoorne, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. Daarnaast scoorde de partij in de gemeenten Westland en Midden-Delfland, onder de rook van Delft en Den Haag.

De pan-Europese beweging Volt heeft veel kiezers in studentensteden. De partij kreeg bijvoorbeeld 8 procent van de stemmen in Wageningen. Volt is daar nu de vierde partij, na D66, GroenLinks en VVD. Ook in Delft, Utrecht, Amsterdam, Groningen en Nijmegen haalt Volt veel stemmen.

BIJ1 op een zetel

De BoerBurgerBeweging (BBB), die voortkomt uit de boerenprotesten, heeft vooral steun in het noorden en oosten van het land. In Raalte kreeg de partij 6,9 procent van de stemmen, net iets minder dan de PVV. In het Twentse Tubbergen werd BBB de vierde partij, met twee stemmen meer dan D66. De boerenpartij is ook een stemmentrekker in gemeenten als Ommen en Olst-Wijhe in Overijssel en in Bronckhorst en Lochem in Gelderland.

BIJ1, de partij van Sylvana Simons, haalt volgens de meest recente voorlopige prognose van het ANP ook een Kamerzetel. In Amsterdam, waar Simons tot voor kort in de gemeenteraad zat, staat de partij vooralsnog op 5,9 procent van de stemmen. Daarmee is BIJ1 in de hoofdstad groter dan de PVV en Forum voor Democratie. Amsterdam is nog bezig met het tellen van de stemmen. Ook in Diemen, Almere en Utrecht heeft BIJ1 veel stemmen gekregen.

Meer uit Binnenland

VVD-minister Paul blij met staatssecretariaat in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) is blij dat zij in het nieuwe kabinet door mag met de portefeuille die zij nu ook al heeft. Dat zij zich straks geen minister meer mag noemen, neemt de VVD'er op de koop toe.

8 minuten geleden
Inspectie zegt dat verkoop illegale fatbikes niet te voorkomen is

DEN HAAG (ANP) - Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie "scherp" op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

18 minuten geleden
Aankomend PVV-minister heeft geen spijt van Zwarte Pietenjournaal

DEN HAAG (ANP) - Reinette Klever, die binnenkort namens de PVV minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wordt, neemt geen afstand van haar betrokkenheid bij het Zwarte Pietenjournaal. Ze verwacht ook niet dat het haar ministerschap in de weg zit. Internationaal heeft Nederland veel kritiek gekregen op de figuur Zwarte Piet, die onder meer door een rapporteur van de Verenigde Naties is getypeerd als een racistisch stereotype.

21 minuten geleden
Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

25 minuten geleden
Groningen verlengt afspraken over opvang vluchtelingen

GRONINGEN (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen beloven dat ze ook in 2025 en 2026 vluchtelingen opvangen. Ze moeten in die jaren bijna 8500 opvangplekken regelen, hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Ook komen ze met een nachtopvang om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

26 minuten geleden
Kippen niet ondersteboven vangen, vindt Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kippen mogen niet ondersteboven worden gevangen, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft het kabinet gevraagd om zich te verzetten tegen een Europees voorstel waardoor de regels juist zouden worden versoepeld. De PVV stemde als enige coalitiepartij voor de motie.

59 minuten geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

1 uur geleden