Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB met acht zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland

BBB met acht zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland

DEN HAAG (ANP) - Na het tellen van alle stemmen in Noord-Holland heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in die provincie een stevig fundament gelegd voor de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas werd met 13,6 procent van de stemmen de grootste in de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kan rekenen op 8 zetels, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

De VVD belandde net achter de BBB op de tweede plek, maar leverde met 12,7 procent van de stemmen wel een kleine 2 procentpunt in ten opzichte van vier jaar geleden. Het kost de partij 1 zetel en de VVD houdt er 8 over in de Provinciale Staten (PS).

GroenLinks en de PvdA, die samen een fractie gaan vormen in de Eerste Kamer, behaalden bij elkaar 22,4 procent, goed voor 14 zetels. Beide partijen scoorden iets boven de 11 procent. Vier jaar geleden hadden ze samen 25,1 procent van de stemmen, wat ze 15 zetels opleverde in de PS.

Verkiezingsnederlaag Forum voor Democratie

Forum voor Democratie, in 2019 nog de grote winnaar, moest ook in Noord-Holland een zware verkiezingsnederlaag incasseren met 3,6 procent van de stemmen. Vorige keer was dat percentage nog 15,3 procent. De partij keert met 2 zetels terug in de PS, een verlies van 7.

Het CDA verliest naar alle waarschijnlijkheid 2 van de 4 vier zetels, die het had. Ook de SP moet 1 van de 3 zetels inleveren. Nieuwkomer JA21 komt met drie mensen in de nieuwe PS.

De opkomst in Noord-Holland was met 56,2 procent nagenoeg gelijk aan de vorige keer.

Meer uit Politiek

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

12 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 dag geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

1 dag geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

1 dag geleden