Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB-leider Van der Plas: ik moet goed nadenken over premierschap

BBB-leider Van der Plas: ik moet goed nadenken over premierschap

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas moet goed nadenken of ze premier wil worden. "Als het me nu gevraagd wordt, zou ik zeggen: ik doe het niet", aldus het Kamerlid. "Het zou alleen een optie zijn als ik premier vóór Nederland kan zijn", vervolgt ze. Daarmee doelt Van der Plas op een stelsel waarbij de premier zich alleen focust op binnenlandse zaken, en de minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor alles buiten Nederland. Die minister van Buitenlandse Zaken moet volgens haar iemand zijn met aanzien en een groot netwerk.

De partij van Van der Plas blijft zich focussen op binnenlandse problemen, "daar staat de BBB nu ook voor", aldus de fractieleider. Ze hoopt met het volgende kabinet op een "rustiger Nederland waar dingen worden opgelost, en waar mensen weer gaan geloven in de politiek".

Van der Plas noemt het "historisch" dat er nieuwe verkiezingen komen met een campagne zonder Mark Rutte. "Er is een generatie opgegroeid, die weet niet beter, die denkt dat Rutte al honderd jaar premier is", aldus de BBB-leider.

Meer uit Politiek

Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

3 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

1 dag geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

1 dag geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

1 dag geleden
Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

2 dagen geleden
EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

2 dagen geleden