Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Sterk Lokaal Flevoland dienden de motie in tegen Klopman. Jaya Noordman van GroenLinks zei dat er onvoldoende reflectie kwam vanuit Gedeputeerde Staten en dat Klopman in eerste instantie niet inhoudelijk wilde reageren. De Staten spraken woensdag over het begin van het proces om een landbouwvisie voor de provincie vast te stellen.

Klopman zei zich de motie enorm aan te trekken. "Ik ben er aangeslagen van, jammer dat het zo ver moest komen." Namens de BBB noemde Statenlid Johan van Houwelingen het "jammer dat dit debat eindigt met een persoonlijke aanval op de gedeputeerde".

Kritieken

Al voor de motie werd ingediend, was er veel kritiek op het optreden van Klopman woensdag. Onder meer CDA, JA21 en D66 waren kritisch, omdat ze vonden dat Klopman onduidelijke antwoorden gaf en zichzelf tegensprak. Pas na een lange schorsing gaf Klopman antwoord op vragen en argumenten waarom hij alle voorstellen afwees. Waar de gedeputeerde eerst uit zijn hoofd antwoord leek te geven, las hij na de schorsing alles voor.

Voor de tweede antwoordronde van Klopman werd de vergadering weer geschorst, waarna de drie andere gedeputeerden, BBB-fractievoorzitter Anja Keuter en de woordvoerster van de gedeputeerde Klopman moed in leken te spreken.

Eerdere vertrekken

De onvrede van de Staten over de opstelling van Klopman volgde op verbazing over het handelen van Gedeputeerde Staten over de startvisie voor landbouw. Veel Statenleden vonden dat PS niet de juiste invloed heeft gekregen op het plan van Klopman.

Vorig jaar vertrok BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg na felle kritiek vanuit de Staten, slechts drie maanden na de start van het college. Hem werd verweten dat hij geen duidelijke antwoorden gaf en niet genoeg dossierkennis had. Van den Berg werd uiteindelijk niet vervangen. Chris Jansen (PVV) vertrok vorige week als gedeputeerde uit Flevoland, omdat hij naar alle waarschijnlijkheid staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

1 dag geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

1 dag geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

2 dagen geleden