Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Sterk Lokaal Flevoland dienden de motie in tegen Klopman. Jaya Noordman van GroenLinks zei dat er onvoldoende reflectie kwam vanuit Gedeputeerde Staten en dat Klopman in eerste instantie niet inhoudelijk wilde reageren. De Staten spraken woensdag over het begin van het proces om een landbouwvisie voor de provincie vast te stellen.

Klopman zei zich de motie enorm aan te trekken. "Ik ben er aangeslagen van, jammer dat het zo ver moest komen." Namens de BBB noemde Statenlid Johan van Houwelingen het "jammer dat dit debat eindigt met een persoonlijke aanval op de gedeputeerde".

Kritieken

Al voor de motie werd ingediend, was er veel kritiek op het optreden van Klopman woensdag. Onder meer CDA, JA21 en D66 waren kritisch, omdat ze vonden dat Klopman onduidelijke antwoorden gaf en zichzelf tegensprak. Pas na een lange schorsing gaf Klopman antwoord op vragen en argumenten waarom hij alle voorstellen afwees. Waar de gedeputeerde eerst uit zijn hoofd antwoord leek te geven, las hij na de schorsing alles voor.

Voor de tweede antwoordronde van Klopman werd de vergadering weer geschorst, waarna de drie andere gedeputeerden, BBB-fractievoorzitter Anja Keuter en de woordvoerster van de gedeputeerde Klopman moed in leken te spreken.

Eerdere vertrekken

De onvrede van de Staten over de opstelling van Klopman volgde op verbazing over het handelen van Gedeputeerde Staten over de startvisie voor landbouw. Veel Statenleden vonden dat PS niet de juiste invloed heeft gekregen op het plan van Klopman.

Vorig jaar vertrok BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg na felle kritiek vanuit de Staten, slechts drie maanden na de start van het college. Hem werd verweten dat hij geen duidelijke antwoorden gaf en niet genoeg dossierkennis had. Van den Berg werd uiteindelijk niet vervangen. Chris Jansen (PVV) vertrok vorige week als gedeputeerde uit Flevoland, omdat hij naar alle waarschijnlijkheid staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet.

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

8 uur geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

8 uur geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

20 uur geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

20 uur geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

21 uur geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

21 uur geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

22 uur geleden