Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

BBB wilde onder meer dwang uit de wet halen en jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers toelaten. Daartoe had Van der Plas vorige week twee amendementen ingediend.

Dat aantal is niet realistisch, zei een Kamermeerderheid vorige week tijdens het debat. Vorig jaar vroegen 48.000 mensen asiel aan in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Geen dwang

Hoewel veel partijen liever ook gemeenten niet willen dwingen om asielzoekers op te vangen, is volgens een Kamermeerderheid zo'n stok achter de deur noodzakelijk. De praktijk laat zien dat er met alleen vrijwilligheid veel te weinig opvangplekken worden gerealiseerd.

Zoals verwacht heeft een ruime Kamermeerderheid voor het amendement van het CDA gestemd. Die behelst een vereenvoudiging van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen. Ook krijgen gemeenten meer tijd om er onderling uit te komen.

Financiële draagkracht

Eerder dinsdag werd bekend dat een meerderheid zou instemmen met het SP-amendement om bij de verdeling van het aantal asielzoekers ook te kijken naar de financiële draagkracht van gemeenten.

De Kamer heeft dinsdag alleen over de amendementen gestemd die vorige week waren ingediend. Volgende week dinsdag, of mogelijk deze donderdag, wordt over het wetsvoorstel zelf gestemd. Dat zal naar het zich nu laat aanzien met 79 van de 150 stemmen in de Tweede Kamer worden aangenomen.

Heikel punt

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal de wet daarna zo snel mogelijk aan de Eerste Kamer aanbieden. Het is aan de Eerste Kamer zelf om een datum te prikken voor de behandeling. Als de behandeling en stemming van de wet nog voor de verkiezingen van de Tweede Kamer van 22 november plaatsvinden, zal de wet daar met de tegenstem van BBB, de grootste fractie in de senaat, geen meerderheid krijgen.

Wordt de behandeling over de verkiezingen heen getild, wordt het een heikel punt aan de formatietafel van een nieuw kabinet.

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

17 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

19 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden