Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

BBB wilde onder meer dwang uit de wet halen en jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers toelaten. Daartoe had Van der Plas vorige week twee amendementen ingediend.

Dat aantal is niet realistisch, zei een Kamermeerderheid vorige week tijdens het debat. Vorig jaar vroegen 48.000 mensen asiel aan in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Geen dwang

Hoewel veel partijen liever ook gemeenten niet willen dwingen om asielzoekers op te vangen, is volgens een Kamermeerderheid zo'n stok achter de deur noodzakelijk. De praktijk laat zien dat er met alleen vrijwilligheid veel te weinig opvangplekken worden gerealiseerd.

Zoals verwacht heeft een ruime Kamermeerderheid voor het amendement van het CDA gestemd. Die behelst een vereenvoudiging van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen. Ook krijgen gemeenten meer tijd om er onderling uit te komen.

Financiële draagkracht

Eerder dinsdag werd bekend dat een meerderheid zou instemmen met het SP-amendement om bij de verdeling van het aantal asielzoekers ook te kijken naar de financiële draagkracht van gemeenten.

De Kamer heeft dinsdag alleen over de amendementen gestemd die vorige week waren ingediend. Volgende week dinsdag, of mogelijk deze donderdag, wordt over het wetsvoorstel zelf gestemd. Dat zal naar het zich nu laat aanzien met 79 van de 150 stemmen in de Tweede Kamer worden aangenomen.

Heikel punt

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal de wet daarna zo snel mogelijk aan de Eerste Kamer aanbieden. Het is aan de Eerste Kamer zelf om een datum te prikken voor de behandeling. Als de behandeling en stemming van de wet nog voor de verkiezingen van de Tweede Kamer van 22 november plaatsvinden, zal de wet daar met de tegenstem van BBB, de grootste fractie in de senaat, geen meerderheid krijgen.

Wordt de behandeling over de verkiezingen heen getild, wordt het een heikel punt aan de formatietafel van een nieuw kabinet.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

1 dag geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

1 dag geleden