Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

ZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.

BBB en CDA willen van het college van Gedeputeerde Staten onder meer weten om hoeveel hectare het gaat, wat de financiële gevolgen zijn van het verbod en of er alternatieven zijn onderzocht. Ze vragen zich ook af of de status van landbouwgrond in gevaar komt door het verlengde bemestingsverbod.

"Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om de PAS-melders uit de wind te houden", aldus de grootste coalitiepartij BBB op X. "Wij hebben echter wel onze vragen bij het bemestingsverbod. Hiermee worden ook andere boeren getroffen."

Pachten

Zo riepen enkele boeren in Twente hun collega's op om, uit onvrede met de provinciale aanpak, komend jaar af te zien van het pachten van gronden. Volgens hen kost het miljoenen om mest te moeten laten afvoeren in plaats van het over het land uit te rijden. De provincie zegt dat de animo om grond te huren "zeker niet minder is" dan voorheen.

Het bemestingsverbod geldt volgens Overijssel voor 1200 tot 1500 hectare. Omdat deze grond zonder bemesting minder opbrengt en de beheerkosten juist stijgen, kan de provincie minder pachtgeld vragen. Volgens een woordvoerder gaat het in totaal om zo'n 1 miljoen euro.

Het bemestingsverbod leidt tot een reductie van stikstofemissie. Die stikstofruimte kan worden ingezet om bij PAS-melders die in een handhavingstraject zitten voorlopig af te zien van het opleggen van dwangsommen. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) probeert via de rechter af te dwingen dat provincies overtreding van de stikstofregels moeten aanpakken. Overijssel heeft zo'n 350 PAS-melders.

Meer uit Politiek

Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

11 minuten geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een afbrekend deel van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

1 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

21 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden