Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

ZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.

BBB en CDA willen van het college van Gedeputeerde Staten onder meer weten om hoeveel hectare het gaat, wat de financiële gevolgen zijn van het verbod en of er alternatieven zijn onderzocht. Ze vragen zich ook af of de status van landbouwgrond in gevaar komt door het verlengde bemestingsverbod.

"Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om de PAS-melders uit de wind te houden", aldus de grootste coalitiepartij BBB op X. "Wij hebben echter wel onze vragen bij het bemestingsverbod. Hiermee worden ook andere boeren getroffen."

Pachten

Zo riepen enkele boeren in Twente hun collega's op om, uit onvrede met de provinciale aanpak, komend jaar af te zien van het pachten van gronden. Volgens hen kost het miljoenen om mest te moeten laten afvoeren in plaats van het over het land uit te rijden. De provincie zegt dat de animo om grond te huren "zeker niet minder is" dan voorheen.

Het bemestingsverbod geldt volgens Overijssel voor 1200 tot 1500 hectare. Omdat deze grond zonder bemesting minder opbrengt en de beheerkosten juist stijgen, kan de provincie minder pachtgeld vragen. Volgens een woordvoerder gaat het in totaal om zo'n 1 miljoen euro.

Het bemestingsverbod leidt tot een reductie van stikstofemissie. Die stikstofruimte kan worden ingezet om bij PAS-melders die in een handhavingstraject zitten voorlopig af te zien van het opleggen van dwangsommen. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) probeert via de rechter af te dwingen dat provincies overtreding van de stikstofregels moeten aanpakken. Overijssel heeft zo'n 350 PAS-melders.

Meer uit Politiek

Faber vindt ook alternatief voor Efteling-uitje niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

9 minuten geleden
Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

20 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

21 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden