
BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel
ZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.
BBB en CDA willen van het college van Gedeputeerde Staten onder meer weten om hoeveel hectare het gaat, wat de financiële gevolgen zijn van het verbod en of er alternatieven zijn onderzocht. Ze vragen zich ook af of de status van landbouwgrond in gevaar komt door het verlengde bemestingsverbod.
"Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om de PAS-melders uit de wind te houden", aldus de grootste coalitiepartij BBB op X. "Wij hebben echter wel onze vragen bij het bemestingsverbod. Hiermee worden ook andere boeren getroffen."
Pachten
Zo riepen enkele boeren in Twente hun collega's op om, uit onvrede met de provinciale aanpak, komend jaar af te zien van het pachten van gronden. Volgens hen kost het miljoenen om mest te moeten laten afvoeren in plaats van het over het land uit te rijden. De provincie zegt dat de animo om grond te huren "zeker niet minder is" dan voorheen.
Het bemestingsverbod geldt volgens Overijssel voor 1200 tot 1500 hectare. Omdat deze grond zonder bemesting minder opbrengt en de beheerkosten juist stijgen, kan de provincie minder pachtgeld vragen. Volgens een woordvoerder gaat het in totaal om zo'n 1 miljoen euro.
Het bemestingsverbod leidt tot een reductie van stikstofemissie. Die stikstofruimte kan worden ingezet om bij PAS-melders die in een handhavingstraject zitten voorlopig af te zien van het opleggen van dwangsommen. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) probeert via de rechter af te dwingen dat provincies overtreding van de stikstofregels moeten aanpakken. Overijssel heeft zo'n 350 PAS-melders.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
2 dagen geleden