Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bayer: toename klachten over onkruidverdelger valt mee

Bayer: toename klachten over onkruidverdelger valt mee

LEVERKUSEN (ANP) - Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het aantal aanklachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup zien stijgen. De teller staat nu op 48.600, bijna 6000 meer dan in oktober, meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019.

De toename is wel veel minder sterk dan een door de rechtbank aangestelde bemiddelaar eind vorige maand zei. Volgens hem zou het aantal klachten zijn verdubbeld tot mogelijk meer dan 85.000.

Bayer blijft erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is en verzet zich tegen veroordelingen tot het betalen van een schadevergoeding. Het chemieconcern wijst erop dat de Amerikaanse milieudienst EPA onlangs tot diezelfde conclusie kwam.

Schikking

Tegelijkertijd probeert Bayer tot een schikking te komen. Het bedrijf werkt daarnaast hard aan een alternatief voor glyfosaat. Bayer kreeg het merk Roundup in handen via de overname van de Amerikaanse producent van gewasbeschermingsmiddelen Monsanto.

In het jaarverslag erkent Bayer dat de problemen met Roundup het bedrijf veel geld kunnen gaan kosten. Dat kan ertoe leiden dat het bezittingen moet verkopen, nieuwe aandelen moet uitgeven of geld moet lenen tegen ongunstige voorwaarden.

Currenta

Bayer behaalde vorig jaar een omzet van 43,5 miljard euro. Afgezien van wisselkoerseffecten en veranderingen van het productaanbod komt dat neer op een groei van 3,5 procent. De nettowinst verdubbelde ruimschoots naar 4,1 miljard euro, mede dankzij de verkoop van een belang in industrieel dienstverlener Currenta.

"Wij hebben onze financiële doelen gehaald, hoewel wij te maken kregen met uitdagende marktomstandigheden in met name de landbouwsector", aldus topman Werner Baumann in een toelichting. Bayer voorziet in 2020 een verdere groei van de omzet en winst. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de mogelijke impact van het nieuwe coronavirus.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

2 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

2 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

2 dagen geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

3 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

3 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

3 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

3 dagen geleden