
Bayer sluit deal van 2 miljard dollar in Roundup-kwestie
LEVERKUSEN (ANP/RTR) - De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord.
Bayer slaagde er eerder niet in een regeling te treffen. De deadline die een rechter in de VS eerder stelde verliep en daarmee dreigden opnieuw kostbare rechtszaken voor schadevergoedingen door mensen die zeggen ziek te zijn geworden door Roundup. Na die tegenvaller legde Bayer meer geld opzij om de kwestie op te lossen. Dat bedrag ging omhoog van 1,3 miljard naar 2 miljard dollar.
Bayer kreeg de kwestie rond Roundup in zijn maag gesplitst als erfenis van de eerdere overname van het Amerikaanse Monsanto. Met die deal was in 2018 zo'n 63 miljard dollar gemoeid.
Compensatie
Bayer stelt de 2 miljard dollar ter beschikking voor een initiële periode van vier jaar als compensatie en om diagnostische hulp te dekken. Mensen die zijn blootgesteld aan Roundup en bij wie non-Hodgkin-lymfoom is vastgesteld, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van maximaal 200.000 dollar.
Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger veilig is. Studies en gezondheidsautoriteiten hebben volgens Bayer geoordeeld dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, niet kankerverwekkend is voor mensen. In onder andere Nederland is Roundup ook nog steeds te koop.
De huidige deal is ook bedoeld om tegemoet te komen aan eerdere zorgen van de federale rechter in San Francisco. Die zette vraagtekens bij de rechtmatigheid van een eerder plan. In juni bereikte Bayer een bredere schikking van 9,6 miljard dollar die een einde zou maken aan het grootste deel van de reeds aangespannen rechtszaken in de VS, waarin werd beweerd dat Roundup kanker veroorzaakt.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.
17 minuten geledenDÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.
41 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
3 uur geleden