Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bayer bloedt voor kwestie rond onkruidverdelger Roundup

Bayer bloedt voor kwestie rond onkruidverdelger Roundup

LEVERKUSEN (ANP) - De Duitse chemiereus Bayer heeft het tweede kwartaal van het jaar afgesloten met enorme verliezen. Het concern zette in die periode nog weer 3,5 miljard euro opzij om mogelijk kosten voor rechtszaken rond de onkruidverdelger Roundup, die mogelijk kankerverwekkend is, te dekken.

De kwestie resulteerde uiteindelijk in een kwartaalverlies van 2,3 miljard euro voor het bedrijf. Dat is evenwel minder dan het verlies van 9,5 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Bayer zit al langer met de kwestie Roundup in zijn maag. Het Duitse concern kreeg de affaire rond Roundup als onderdeel van de boedel bij de overname van het Amerikaanse Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger veilig is. Duizenden Amerikanen hebben rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf omdat het middel kanker zou veroorzaken.

Schadeclaims

Bayer zette eerder al miljarden opzij voor de afwikkeling. Een Amerikaanse rechter ging afgelopen voorjaar niet akkoord met een regeling waarmee Bayer toekomstige schadeclaims wil afhandelen. Het concern had voorgesteld 2 miljard dollar beschikbaar te stellen voor mensen die Roundup hadden gebruikt, maar nog niet ziek zijn geworden. Het geld zou dan bedoeld zijn voor medische kosten in de toekomst.

Bayer hoopt via het Hooggerechtshof de zaak van Edwin Hardeman, die 25 miljoen dollar had gekregen, te herzien. Hardeman is een van de eerste Roundup-gebruikers die rechtszaken aanspande wegens het middel. Als het Hooggerechtshof Bayer in het ongelijk stelt, heeft het concern de aanvullende miljardenvoorziening nodig voor het afhandelen van de schadeclaims.

Afgezien van de juridische kwesties zei de onderneming dat de verkoop over de hele linie was gestegen. Het bedrijf verhoogde ook zijn verkoopdoelstelling voor het volledige jaar tot 43 miljard euro, tegenover de eerder verwachte 41 miljard euro.

Meer uit Financieel

Mijnbouwer BHP wil concurrent Anglo American overnemen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld BHP heeft een overnamevoorstel gedaan aan zijn rivaal Anglo American. Het bod waardeert Anglo American op 31,1 miljard pond (ruim 36 miljard euro). Anglo American bevestigde eerder al een ongevraagd overnamevoorstel te hebben ontvangen van BHP en het bod te bestuderen.

16 minuten geleden
HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden

BERLIJN (ANP) - HelloFresh heeft in het afgelopen kwartaal flinke groei behaald met de bezorging van kant- en klaarmaaltijden. Daarmee ving het Duitse bedrijf krimp bij de leveringen van boxen met ingrediënten om maaltijden zelf te maken op. HelloFresh is het aanbod van die kant- en klaarmaaltijden aan het uitbreiden naar steeds meer markten. In Nederland zijn sinds afgelopen zomer die maaltijden te bestellen.

33 minuten geleden
Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen. Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en Calvé, zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 15 miljard euro. Exclusief overnames en afgestoten activiteiten bedroeg steeg de omzet met 4,4 procent. Het aantal verkochte producten nam toe met 2,2 procent. Het concern bevestigde daarnaast de groeiverwachting voor dit jaar.

56 minuten geleden
Unilever voert verkoop Dove-shampoo en Knorr-blokjes op

LONDEN (ANP) - Unilever weet weer meer voedingsmiddelen en verzorgingsproducten te verkopen. Na een periode waarin het bedrijf achter merken als Knorr, Dove en Calvé de omzet vooral dankzij duurdere producten zag stijgen, neemt nu het volume voor het tweede kwartaal op rij toe.

1 uur geleden
Hinder vliegverkeer door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk, maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen verdient meer bij bestaande klanten

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de forse uitbreiding van een klant. Mede dankzij die groei van dit niet bij naam genoemde bedrijf had de Amsterdamse fintechonderneming bijna de helft meer werk. Ook maakten andere al bestaande klanten meer gebruik van de diensten van Adyen.

1 uur geleden
Daling bij nieuwe orders voor chiptoeleverancier Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het eerste kwartaal de instroom van orders zien dalen. Het bedrijf uit Duiven levert bijvoorbeeld technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips. In verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones en de autosector is er zwakte, nu de investeringshausse in de chipindustrie van eerdere jaren minder is geworden.

1 uur geleden