Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baudet wil partij 'zonder verraders'

Baudet wil partij 'zonder verraders'

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) ziet een partij voor zich "zonder verraders en mensen die buigen onder de absurde aantijgingen van de media" als hij het bindend referendum over zijn leiderschap wint, zegt hij tegen ANP. Hij voelt zich "strijdlustig".

Vorige week werd de partij verlaten door een aanzienlijk deel van de leden, onder wie partijprominenten als Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. De afsplitsende leden vinden dat hij onvoldoende afstand neemt van racisme en antisemitisme. Baudet werd uit het partijbestuur gezet, maar wilde toch terugkeren. Daarop stelde het partijbestuur zondag een bindend referendum voor onder de leden met de vraag "Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?".

Hoe het daarmee staat weet Baudet niet, zegt hij. Bovendien zou hij een week geleden al een referendum hebben voorgesteld. "Ik hoop van harte dat de leden mij volop steunen en dat we gewoon door kunnen."

Brandbrief

Aanleiding voor het vertrek van sommige leden was een brandbrief van FVD-senator Nicki Pouw-Verweij, waarin zij een etentje beschreef waarbij Baudet onder meer zou hebben gezegd dat bijna iedereen die hij kende antisemiet was. Die brief noemt Baudet "echt onzin".

Hij herinnert zich de citaten niet en neemt er afstand van, zegt hij. Wel denkt hij dat als iemand dat gezegd zou hebben, dat het dan in een ironische en plagerige context zou zijn bedoeld.

Van Haga

De partij verwelkomt ook een nieuw fractielid: oud-VVD’er Wybren van Haga. Vorig jaar werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet, maar besloot zijn zetel te behouden. Toen zei Baudet dat Van Haga als "zetelrover" niet welkom was bij de partij. "Wij moeten niets hebben van zetelrovers", zei hij toen. Daar "gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen".

Dat Van Haga nu welkom is, noemt Baudet "voortschrijdend inzicht". Baudet: "Met iedereen valt te praten. Ik heb meer gehoord over hoe het er allemaal aan toe is gegaan bij de VVD. Er is Wybren zo een onrecht aangedaan, dat ik zijn move veel beter begrijp dan eerst. We hebben een fijne samenwerking ontwikkeld en dat je daar op een gegeven moment gestalte aan geeft, vind ik wel te billijken".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

MarkJohan 1 maand geleden
vanHage zal lid zijn na de stemming Geen Zetelroof dus en de backstabbers mogen hun eigen partij beginnen

Meer uit Politiek

Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "in theorie" mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen. Dat zei ze tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen.

16 uur geleden
Kamer woensdag in debat over rellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag in debat over de rellen die Nederland sinds zaterdag in hun greep houden. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders kon op brede steun in het parlement rekenen.

20 uur geleden
Eerste Kamer stemt in eerste lezing voor correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag voor het correctief referendum gestemd. De initiatiefwet van de SP kon op 39 van de 75 stemmen rekenen. Omdat het om een wijziging van de grondwet gaat, moeten beide Kamers er na de verkiezingen opnieuw over stemmen. Dan is een tweederdemeerderheid nodig om het voorstel aan te nemen.

22 uur geleden
Peiling: Ruttes corona-aanpak zorgt voor stevige positie VVD

DEN HAAG (ANP) - Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

3 dagen geleden
Rekenkamer: parlement maakt steeds dezelfde fouten

DEN HAAG (ANP) - "De Tweede Kamer neemt onvoldoende de tijd om wetten en besluiten van tevoren goed te beoordelen. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer. Reflectie achteraf ontbreekt eveneens, behalve als er een parlementair onderzoek wordt gedaan." Dat zegt Arno Visser, president van de Algemene ­Rekenkamer, in een vraaggesprek met Trouw.

4 dagen geleden
Gemeenten hebben zorgen over 'herstelaanpak' toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".

4 dagen geleden
Slob over eindexamens: beeld minder gunstig dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

4 dagen geleden