Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baudet wil partij 'zonder verraders'

Baudet wil partij 'zonder verraders'

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) ziet een partij voor zich "zonder verraders en mensen die buigen onder de absurde aantijgingen van de media" als hij het bindend referendum over zijn leiderschap wint, zegt hij tegen ANP. Hij voelt zich "strijdlustig".

Vorige week werd de partij verlaten door een aanzienlijk deel van de leden, onder wie partijprominenten als Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. De afsplitsende leden vinden dat hij onvoldoende afstand neemt van racisme en antisemitisme. Baudet werd uit het partijbestuur gezet, maar wilde toch terugkeren. Daarop stelde het partijbestuur zondag een bindend referendum voor onder de leden met de vraag "Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?".

Hoe het daarmee staat weet Baudet niet, zegt hij. Bovendien zou hij een week geleden al een referendum hebben voorgesteld. "Ik hoop van harte dat de leden mij volop steunen en dat we gewoon door kunnen."

Brandbrief

Aanleiding voor het vertrek van sommige leden was een brandbrief van FVD-senator Nicki Pouw-Verweij, waarin zij een etentje beschreef waarbij Baudet onder meer zou hebben gezegd dat bijna iedereen die hij kende antisemiet was. Die brief noemt Baudet "echt onzin".

Hij herinnert zich de citaten niet en neemt er afstand van, zegt hij. Wel denkt hij dat als iemand dat gezegd zou hebben, dat het dan in een ironische en plagerige context zou zijn bedoeld.

Van Haga

De partij verwelkomt ook een nieuw fractielid: oud-VVD’er Wybren van Haga. Vorig jaar werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet, maar besloot zijn zetel te behouden. Toen zei Baudet dat Van Haga als "zetelrover" niet welkom was bij de partij. "Wij moeten niets hebben van zetelrovers", zei hij toen. Daar "gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen".

Dat Van Haga nu welkom is, noemt Baudet "voortschrijdend inzicht". Baudet: "Met iedereen valt te praten. Ik heb meer gehoord over hoe het er allemaal aan toe is gegaan bij de VVD. Er is Wybren zo een onrecht aangedaan, dat ik zijn move veel beter begrijp dan eerst. We hebben een fijne samenwerking ontwikkeld en dat je daar op een gegeven moment gestalte aan geeft, vind ik wel te billijken".

Meer uit Politiek

Plasterk zelf ook verrast door verzoek om verkenner te worden

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk weet ook niet precies waarom PVV-leider Geert Wilders hem gevraagd heeft als verkenner op te treden. "Ik had het helemaal niet zien aankomen", zei hij tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe rol. Wilders liet hem wel weten het "een interessante gedachte" te vinden als Plasterk het zou gaan doen, en dat hij niet verwachtte dat die "hem een loer zou draaien".

17 uur geleden
Veel stemmen voor staatssecretaris Van Huffelen op BES-eilanden

KRALENDIJK (ANP) - Alexandra van Huffelen, die als staatssecretaris Koninkrijksrelaties regelmatig in Caribisch Nederland komt, heeft daar vorige week relatief veel stemmen gekregen van de inwoners. Van Huffelen stond als lijstduwer op de kandidatenlijst van haar partij D66.

18 uur geleden
VVD-politici uit de provincie steunen afzien van kabinetsdeelname

UTRECHT (ANP) - VVD-politici uit meerdere provincies steunen het voornemen van hun partij om een "centrumrechts" kabinet alleen te gedogen en er niet zelf aan deel te nemen, blijkt uit een rondgang van het ANP. De fractievoorzitters uit de twaalf provincies hebben hierover afgelopen weekend met fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans gesproken, zegt het Gelderse Statenlid Mark Smits. Woensdag komen VVD-leden uit het hele land samen om te spreken over het zetelverlies - van 34 naar 24 zetels - en de keuze om niet mee te doen.

19 uur geleden
Wilders gaat bewoners Kijkduin 'hart onder de riem steken'

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat bewoners en ondernemers in het Haagse Kijkduin dinsdagavond "een hart onder de riem steken", nu daar in een hotel asielzoekers uit Ter Apel worden opgevangen omdat de situatie in het Groningse aanmeldcentrum nijpend is. "Dat is volgens mij wat een volksvertegenwoordiger moet doen", aldus Wilders.

20 uur geleden
Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat partijen in elk geval met hem willen praten over een coalitie. Hij wil graag een regering vormen met VVD, NSC en BBB, zegt hij. "Mijn inzet zou zijn: ga praten met elkaar en dan zien we of het lukt of niet. Zonder te praten lukt niets", zei Wilders na het gesprek waarbij Ronald Plasterk werd aangewezen als verkenner.

21 uur geleden
Yeşilgöz herhaalt: VVD niet in centrumrechts kabinet, wel gedogen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijft erbij dat zij met haar partij niet wil meeregeren, maar dat de liberalen wel gedoogsteun willen leveren aan een kabinet met PVV, NSC en BBB. "Dit is nu het moment om een centrumrechts kabinet mogelijk te maken", zegt zij.

21 uur geleden
Plasterk stopt als Telegraafcolumnist tijdens verkenning

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk legt zijn werk als columnist bij De Telegraaf tijdelijk neer, zolang hij aan de slag is als verkenner in Den Haag. Dat zegt hoofdredacteur Kamran Ullah dinsdag. Plasterk schrijft sinds 2020 columns voor de krant.

21 uur geleden